23 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙ ΕΥΧΕΤΗΡΙΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΤΗΣ Ε΄2 ΤΑΞΗΣ

Χρόνια πολλά , υγεία και ειρήνη σε όλο τον κόσμο!!!
 Ε΄2 Τάξη

ΦΡΙΚΑΝΤΕΛΑ Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΠΟΥ ΜΙΣΟΥΣΕ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ (ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΣ

Την Πέμπτη 23-12-2010 και ώρα 9:30 π.μ. στο θέατρο του Δήμου μας  " Ι. Καμπανέλλης" θα πραγματοποιηθεί η χριστουγεννάτικη γιορτή του σχολείου μας. Τη γιορτή θα παρουσιάσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Α΄ και Β΄ τάξεων.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Α΄ ΤΡΙΜΗΝΟΥ

Την Πέμπτη 23-12-2010  και ώρα 11:30 θα δοθούν οι βαθμοί του πρώτου τριμήνου.

12 Δεκεμβρίου 2010

ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ

ΠΑΙΖΩ ΚΑΙ ΕΞΑΣΚΟΥΜΑΙ ΣΤΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ


1. ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΤΩΝ ΙΣΟΔΥΝΑΜΩΝ ΚΛΑΣΜΑΤΩΝ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ


2.ΒΑΛΤΕ ΤΗ ΜΑΪΜΟΥ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕ ΚΛΑΣΜΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ. (ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ).







3.ΒΑΛΤΕ ΤΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΣΤΗ ΖΥΓΑΡΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΙΣΟΡΡΟΠΕΙ. ΤΟ ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ Ή ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ Ή ΜΕ ΣΧΗΜΑΤΑ.
4.ΦΤΙΑΞΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ.








5. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ ΣΤΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.









6.ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΦΑΤΕ ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΛΑΣΜΑΤΑΚΙ ΣΑΣ ΒΡΕΙ. ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΛΑΣΜΑΤΑΚΙ ΜΕ ΤΑ ΒΕΛΗ ΤΟΥ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΡΩΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ( SPACE BAR).









7. ΚΑΝΤΕ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ  (ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΛΙΚ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΚΙΟΥ) ΤΟ ΚΛΑΣΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ.

11 Δεκεμβρίου 2010

ΤΗΞΗ - ΠΗΞΗ

Τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες, για να δροσιστούμε, βάζουμε παγάκια στο ποτήρι με το νερό μας.  Ο πάγος απορροφά θερμότητα και λιώνει, από στερεός γίνεται υγρός. 

Όμοια, αλλά σε διαφορετική θερμοκρασία, λιώνει η σοκολάτα, όταν την αφήσουμε σε ζεστό μέρος και το κερί, όταν καίει το φυτίλι του.
Η μετατροπή των στερεών σωμάτων σε υγρά ονομάζεται τήξη. Κάθε στερεό σώμα μετατρέπεται σε υγρό σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, η οποία ονομάζεται θερμοκρασία τήξης. Το καθαρό νερό έχει θερμοκρασία τήξης 0 oC. Όση ώρα διαρκεί η τήξη, η θερμοκρασία διατηρείται σταθερή. 
Το αντίστροφο φαινόμενο, η μετατροπή ενός υγρού σε στερεό, ονομάζεται πήξη. Κατά την πήξη το σώμα αποβάλλει θερμότητα στο περιβάλλον. Όταν, για παράδειγμα, τοποθετούμε την παγοθήκη στην κατάψυξη, από το θερμότερο νερό αποβάλλεται θερμότητα στον πιο ψυχρό αέρα, που βρίσκεται μέσα στην κατάψυξη. Το νερό σταδιακά από υγρό γίνεται στερεό. Όση ώρα διαρκεί η πήξη, η θερμοκρασία διατηρείται σταθερή. Κάθε υγρό σώμα μετατρέπεται σε στερεό σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία πήξης. Για κάθε σώμα οι θερμοκρασίες τήξης και πήξης είναι ίσες.

Η θερμοκρασία τήξης - πήξης κάθε καθαρής ουσίας είναι διαφορετική και χαρακτηριστική για τη συγκεκριμένη ουσία. Στον πίνακα μπορείς να διαβάσεις τη θερμοκρασία τήξης - πήξης μερικών γνωστών καθαρών ουσιών.

Χυτήρια
Τα μεταλλικά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχουν τα πιο περίεργα σχήματα. Μία από τις μεθόδους με την οποία επεξεργαζόμαστε και δίνουμε μορφή στα μέταλλα είναι η χύτευση. 
Η χύτευση γίνεται σε ειδικές εγκαταστάσεις, στα χυτήρια. Εκεί οι τεχνίτες κατασκευάζουν αρχικά ένα καλούπι από ένα υλικό, που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες.
Στη συνέχεια, θερμαίνουν το μέταλλο, μέχρι να γίνει υγρό και το χύνουν στο καλούπι, από το οποίο το αφαιρούν, όταν γίνει πάλι στερεό. Η χύτευση δε χρησιμοποιείται μόνο για την επεξεργασία των μετάλλων, αλλά και για τη μορφοποίηση του γυαλιού, του κεριού και των πλαστικών. Η επεξεργασία των μετάλλων είναι γνωστή ήδη από τη νεολιθική εποχή. Το πόσο σημαντική ήταν η τέχνη αυτή στην αρχαιότητα φαίνεται από το γεγονός ότι στην αρχαία Ελλάδα, μια θέση στο δωδεκάθεο είχε ο «ένδοξος τεχνίτης», ο Ήφαιστος, γιος του Δία και της Ήρας, θεός της φωτιάς και της μεταλλουργίας.
Παρακολουθήστε μια ταινία που σας οδηγεί σε ένα διαχρονικό ταξίδι στην ιστορία και την τέχνη του χαλκού, του πρώτου μετάλλου που άρχισε να χρησιμοποιείται από το νεολιθικό άνθρωπο. Η ιστορία του χαλκού ξετυλίγεται στο πέρασμα του χρόνου μέσα από μια σειρά διαφορετικών χρήσεων και αξιοποιήσεών του. Η ταινία  ξετυλίγει την ιστορία του χαλκού στο πέρασμα του χρόνου μέσα από μια σειρά διαφορετικών χρήσεων και αξιοποιήσεών του. Εστιάζεται στην τεχνική της χύτευσης με τη μέθοδο «του χαμένου κεριού» που χρησιμοποιείται από τον 6ο αι. π.χ. προσφέροντάς μας θαυμάσια έργα.



Το γυαλί: Λίγη άμμος και πολλή θερμότητα
Η πρώτη ύλη κάθε γυάλινου αντικείμενου είναι ένα μίγμα με βασικότερο συστατικό την άμμο.
Το μίγμα αυτό θερμαίνεται σε ειδικούς κλιβάνους και λιώνει σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Οι υαλουργοί που δουλεύουν με παραδοσιακό τρόπο παίρνουν, με τη βοήθεια ενός σωλήνα, ορισμένη ποσότητα από το λιωμένο μίγμα και φυσώντας μέσα από το σωλήνα δίνουν στο γυαλί το σχήμα που επιθυμούν. Στη συνέχεια, αφήνουν το γυαλί να κρυώσει, οπότε αυτό γίνεται στερεό. Εκτός από το γυαλί που κατασκευάζουμε τεχνητά, υπάρχουν στη φύση και κοιτάσματα φυσικού γυαλιού.
Τα κοιτάσματα αυτά δημιουργήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε ορισμένες ηφαιστειογενείς περιοχές. Ο άνθρωπος ανακάλυψε και επεξεργάστηκε τα κοιτάσματα αυτά πολύ πριν μάθει να κατασκευάζει τεχνητά το γυαλί. Μια από τις πρώτες γνωστές χρήσεις του φυσικού γυαλιού ήταν η κατασκευή της αιχμής για τα βέλη κυνηγών και πολεμιστών.
 ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΥΣΗΤΟΥ ΓΥΑΛΙΟΥ

Τήξη και πήξη από τη σκοπιά του μικρόκοσμου...
Όταν σε ένα στερεό σώμα προσφέρεται θερμότητα, οι ταχύτητες των μορίων του μεγαλώνουν. Η θερμοκρασία αυξάνεται και τα μόρια απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τις μόνιμες θέσεις τους. Σε κάποια χαρακτηριστική θερμοκρασία, τα μόρια εγκαταλείπουν τις θέσεις αυτές και αρχίζουν να μετακινούνται και να αλλάζουν θέσεις, έτσι όμως ώστε η μεταξύ τους απόσταση να μην αλλάζει, χωρίς δηλαδή να πλησιάζουν ή να απομακρύνονται το ένα από το άλλο. 
Το σώμα έχει γίνει υγρό. Αυτή τη διαδικασία ονομάζουμε τήξη του στερεού σώματος. Όση ώρα διαρκεί η τήξη, η θερμοκρασία δε μεταβάλλεται. Η αντίστροφη διαδικασία, η μετατροπή δηλαδή ενός υγρού σώματος σε στερεό, ονομάζεται πήξη. Όταν ένα υγρό αποβάλλει θερμότητα, οι ταχύτητες των μορίων του ελαττώνονται. Η θερμοκρασία μειώνεται, ωσότου σε κάποια χαρακτηριστική θερμοκρασία τα μόρια παγιδεύονται και κινούνται πια μόνο γύρω από μόνιμες θέσεις. Το σώμα έχει γίνει στερεό. Όση ώρα διαρκεί η πήξη, η θερμοκρασία δε μεταβάλλεται.
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ( SOLID) , ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ (LIQUID ) ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ( GAS) ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ.

Το νερό στη φύση
Στις θερμοκρασίες που επικρατούν στη Γη, το νερό είναι το μόνο υλικό που υπάρχει στη φύση και στις τρεις φυσικές καταστάσεις. Όταν το νερό έχει αέρια μορφή, βρίσκεται σε αέρια φυσική κατάσταση. Τότε χρησιμοποιούμε την ονομασία «υδρατμοί». Διαπιστώνουμε την ύπαρξη τους, όταν αυτοί μετατρέπονται σε υγρό στις κρύες επιφάνειες των τζαμιών. 
Νερό υπάρχει σε υγρή μορφή στην επιφάνεια της Γης αλλά και κάτω από αυτή. Οι υδρατμοί υπό ειδικές συνθήκες μετατρέπονται σε πάγο και αιωρούνται στην ατμόσφαιρα ή τους βλέπουμε επάνω στα φυτά. Τότε τους ονομάζουμε «πάχνη». 
Πάχνη σε γρασίδι
Το νερό, τέλος, παρατηρείται στη φύση σε στερεή μορφή στους πόλους ή στις ψηλές βουνοκορφές.


ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΗΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΗΞΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

10 Δεκεμβρίου 2010

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

Δείτε ένα  βίντεο αφιερωμένο στο "χορό του μηχανικού"

Ο Χορός του μηχανικού χορεύεται σε διάφορες εκδηλώσεις είτε έχουν σφουγγαράδικο περιεχόμενο είτε όχι (γάμους, γλέντια, πανηγύρια) και είναι πολύ αγαπητός. 
Είναι απομίμηση του πιασμένου μηχανικού, δηλαδή του δύτη που βουτούσε με σκάφανδρο κι έχει πιαστεί, δηλαδή έχει πάθει τη νόσο των δυτών (ημιπαράλυση). 
Αυτός ο χορός ξεκίνησε σχεδόν πριν από 50 χρόνια. Όμως τις ρίζες του πραγματικού χορού με ήρωα αληθινά πιασμένο μηχανικό, θα τις αναζητήσουμε στα τέλη του περασμένου αιώνα. 
Τότε είχαμε τους πρώτους μηχανικούς και τους πρώτους «πιασμένους». Η παντελής άγνοια κανόνων κατάδυσης (βάθος, χρόνος, γενική συμπεριφορά) ήταν η αιτία που υπήρχαν πολλά θύματα «σκασμένοι και πιασμένοι»...

ΒΙΝΤΕΟ: Ο ΚΥΚΛΟΣ  ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΥΜΝΙΟΥ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑ
Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο για τη ζωή των σφουγγαράδων της Καλύμνου.

Δείτε και ένα παλιότερο βίντεο (από το 1996) για τη ζωή ενός μικρού παιδιού σε ένα από τα νησιά της άγονης γραμμής, τους Αρκιούς.


Ακούστε και το τραγούδι του Βασίλη Καζούλη " 'Αγονη Γραμμή" 



7 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΜΕ ΤΗ "ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑ"


Οι μεταρρυθμίσεις του Ιουστινιανού έβαλαν τάξη στη λειτουργία των υπηρεσιών του κράτους και επέβαλαν έλεγχο στα έσοδα και των Δήμων. Αυτό ενόχλησε τους οργανωτές των ιπποδρομιών και οι αρχηγοί τους μετέφεραν τα παράπονα και τη δυσαρέσκεια τους στον αυτοκράτορα. Ο Ιουστινιανός τους άκουσε με προσοχή αλλά δεν άλλαξε τις αποφάσεις του. 
Το Γενάρη του 532 μ.Χ., κατά τη διάρκεια των αγώνων, ξέσπασαν ταραχές στον ιππόδρομο ανάμεσα στους οπαδούς των Πράσινων και των Βένετων. 
Οι στασιαστές
Η φρουρά των αγώνων προσπάθησε να τους διαχωρίσει. Τότε οι αντιμαχόμενες ομάδες ενώθηκαν και στράφηκαν κατά της φρουράς, κραυγάζοντας υβριστικά συνθήματα κατά του λογοθέτη των οικονομικών Ιωάννη Καππαδόκη, του νομοθέτη Τριβωνιανού, αλλά και κατά του ίδιου του αυτοκράτορα, από τον οποίο ζητούσαν να παραιτηθεί. 
Οι ταραχές δεν περιορίστηκαν στον ιππόδρομο. Οι στασιαστές άνοιξαν τις πύλες και ξεχύθηκαν στην Πόλη. Λεηλάτησαν την αγορά, πυρπόλησαν δημόσια κτίρια, την Αγία Σοφία και τα προπύλαια του Παλατιού, φωνάζοντας «νίκα-νίκα». 
Στους στασιαστές, στη διάρκεια των ταραχών, προστέθηκαν και πολλοί δυσαρεστημένοι κάτοικοι της Πόλης. Μάταια ο Ιουστινιανός και οι ηγέτες των Δήμων προσπάθησαν να ηρεμήσουν το πλήθος και να περιορίσουν τις καταστροφές. Οι στασιαστές, αντί να πειθαρχήσουν, «επιστράτευσαν» έναν αξιωματούχο του παλατιού, τον  Υπάτιο, τον μετέφεραν στον ιππόδρομο και τον ανακήρυξαν αυτοκράτορα! 
Ο Ιουστινιανός βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση. Για μια στιγμή σκέφτηκε να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει το θρόνο και την Πόλη. Τον συγκράτησαν όμως οι συνεργάτες του και η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, πείθοντάς τον ότι αυτό θα ήταν το πιο μεγάλο κακό για την Πόλη και την αυτοκρατορία. 
Η Θεοδώρα (ψηφιδωτό)
Τότε ο Ιουστινιανός διέταξε τους στρατηγούς Βελισάριο και Ναρσή να καταπνίξουν με κάθε τρόπο τη στάση. Η αυτοκρατορική φρουρά περικύκλωσε τον ιππόδρομο και, ελέγχοντας όλες τις πύλες, μπήκε σ’ αυτόν και αντιμετώπισε χωρίς οίκτο τους στασιαστές που είχαν μείνει εκεί. 
Το αποτέλεσμα ήταν φρικτό: τριάντα χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι αγώνες του ιπποδρόμου διακόπηκαν για αρκετά χρόνια και κάθε φωνή λαϊκής διαμαρτυρίας σώπασε. Μεγάλο μέρος της πόλης καταστράφηκε και το γόητρο του αυτοκράτορα πληγώθηκε βαριά. 
Τελικά, κανείς δε νίκησε στη «στάση του νίκα».

6 Δεκεμβρίου 2010

ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ



 ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ
Το σκυλάκι που βλέπετε ανήκει σε μια ράτσα που ονομάζεται γερμανικός ποιμενικός.
                                                                                                                            

 Διαστάσεις (αρσενικό):
ύψος - ως 65 cm. (στο ακρώμιο, κοντά στον αυχένα)

μήκος -μεγαλύτερο κατά 10-17% του ύψους του, και

βάρος - 34-39 kg

διάρκεια ζωής- 10-12 έτη
Θεωρείται σκύλος μεσαίου/μεγάλου μεγέθους και αποτελεί σίγουρα έναν δυνατό και υπολογίσιμο αντίπαλο.

ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

Το λυκόσκυλο διαθέτει οξυδέρκεια, ευλυγισία (σε αναλογία με το βάρος του) αλλά και ταχύτητα χτυπημάτων (δαγκώματα), σε συνδυασμό με σταυρωτά δόντια («ψαλίδια»). Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι το λυκόσκυλο χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια των A’ και B’ παγκόσμιων πολέμων, όπως και το ότι χρησιμοποιείται και σήμερα από το στρατό και την αστυνομία, σχεδόν όλων των κρατών του πλανήτη (γήπεδα, ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών και εκρηκτικών υλών, φύλαξη στρατοπέδων κ.α.)
Σοφία Ξ.





ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Πόιντερ είναι ένα όμορφο σκυλί που το ύψος του κυμαίνεται από 61 μέχρι 69 εκ. και το βάρος του από 20 μέχρι 30 κιλά. Το κρανίο έχει μέτριο πλάτος, ανάλογο με το μήκος της μουσούδας, η οποία είναι στραμμένη προς τα πάνω και καταλήγει σε υγρά, μαλακά και πλατιά ρουθούνια. Τα μάτια βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους, είναι σκουρόχρωμα, ανάλογα με το τρίχωμα, και έχουν φιλική έκφραση. Τα αυτιά ξεκινούν ψηλά στο κεφάλι, είναι λεπτά, μεγάλα, καταλήγουν σε μύτη και είναι κολλημένα στα μάγουλα. Ο λαιμός είναι μακρύς, μυώδης και κάνει τόξο. Τα πόδια είναι δυνατά και μυώδη. Η μεσαίου μήκους ουρά είναι χοντρή στην ρίζα και σταδιακά γίνεται λεπτότερη. Το τρίχωμα είναι κοντό, γυαλιστερό, λεπτό, σκληρό και πυκνό. Το χρώμα του τριχώματος μπορεί να είναι λευκό, κίτρινο


ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι καλός βοηθός στο κυνήγι με την έντονη όσφρηση που διαθέτει. Είναι φιλικός με τους ανθρώπους και ιδιαίτερα με τα παιδιά, είναι υπάκουος και εκπαιδεύεται εύκολα., πορτοκαλί ή μαύρο, συνήθως σε δίχρωμο συνδυασμό αλλά δεν αποκλείεται ο χρωματισμός να είναι μονόχρωμος ή τρίχρωμος.

Χριστίνα Ρ.



ΠΑΠΙΓΙΟΝ

Μέγεθος
Μικρό
Ύψος
20-28 εκ.
Βάρος
4-5 κιλά  για αρσενικά
3-4 κιλά  για  θηλυκά
Διάρκεια Ζωής
13-16 χρόνι



Χαρακτήρας


Είναι σκυλί συντροφιάς, φιλικό με τους ανθρώπους και ειδικά με τα παιδιά. Είναι υπάκουο και εκπαιδεύεται εύκολα. Απολαμβάνει όσο τίποτε άλλο να βρίσκεται δίπλα σας. Είτε παρακολουθείτε τηλεόραση, είτε δουλεύετε στον υπολογιστή, είτε πάτε ταξίδι με το αυτοκίνητό σας. Θέλει να σας νιώθει δίπλα του και λαχταρά τα χάδια σας. Είναι σκυλί που ζει στις συνθήκες της πόλης και κοιμάται εντός σπιτιού.


Εμφάνιση

Έχει μακρύ κορμό και καμπύλο κρανίο. Τα εκφραστικά μάτια του είναι μεγάλα και σκούρα. Η ουρά του που ξεκινά από ψηλά, γυρνά πάνω από τη ράχη, είναι μακριά με θυσάνους. Το τρίχωμά του είναι πλούσιο μακρύ, μεταξένιο και πιο κοντό στο κεφάλι, τη μύτη και στο μπροστινό μέρος των ποδιών. Το χρώμα του είναι λευκό με μαύρα ή κόκκινα σημάδια και συνήθως υπάρχει μια λευκή λωρίδα στο πρόσωπο του. Τα αυτιά του εκφύονται πολύ πίσω στο κεφάλι και είναι σε απόσταση μεταξύ τους.

Καλλωπισμός και άσκηση

Τα Παπιγιόν έχουν ανάγκη χτένισμα με μια απαλή βούρτσα τρις φορές την εβδομάδα.


Επίσης πρέπει να το βγάζετε έξω από το σπίτι σας μια φορά την μέρα. Πρέπει να το εκπαιδεύσετε από μικρή ηλικία.

Μαριάννα Χ.

Σιβηριανό Χάσκι
Γενική Εμφάνιση
Το Σιβηριανό Χάσκι είναι ένας μεσαίου μεγέθους σκύλος εργασίας, γρήγορος και ελαφρύς στα πόδια και ελεύθερος και αέρινος στη δράση. Το μετρίως συμπαγές και το καλά καλυμμένο από γούνα σώμα του, τα όρθια αυτιά και η θυσανοειδής ουρά υποδεικνύουν τη Βορεινή κληρονομιά του. Ο χαρακτηριστικός βηματισμός του είναι ήρεμος και φαινομενικά άνετος. Στην κατάλληλη κατάσταση, με σκληρούς μύες και καλοσχηματισμένους, το Σιβηριανo Χάσκι δεν "κουβαλάει" επιπλέον βάρος.



Μέγεθος και Βάρος
Ύψος:
Αρσενικά: 53,5 έως 60 εκ. Θηλυκά: 50,5 έως 56 εκ.
Βάρος: Αρσενικά: 20,5 έως 28 κιλά Θηλυκά: 15,5 έως 23 κιλά
Mέγεθος: μεσαίο
      Διάρκεια ζωής: 12 - 15 Χρόνια

Συμπεριφορά/Χαρακτήρας

Το χαρακτηριστικό ταμπεραμέντο του Σιβηριανού Χάσκι είναι φιλικός και ευγενικός, αλλά επίσης σε εγρήγορση και εξωστρεφής. Δεν επιδεικνύει την κυριαρχικότητα ενός σκύλου φύλαξης, ούτε είναι υπερβολικά καχύποπτος προς τους ξένους ή επιθετικός προς άλλα σκυλιά. Κατά την ωριμότητα αναμένεται να επιδείξει επιφυλακτικότητα ως ένα σημείο και μεγαλοπρέπεια. Η εξυπνάδα του, η υπακοή του και η ένθερμη ιδιοσυγκρασία του τον καθιστούν έναν ευχάριστο σύντροφο και πρόθυμο εργάτη.

Τρίχωμα
Το τρίχωμα του Σιβηριανού Χάσκι είναι διπλό και μεσαίου μήκους, δίνοντας μία εμφάνιση με όμορφη γούνα, αλλά ποτέ δεν είναι τόσο μακρύ ώστε να αποκρύπτει το ξεκάθαρο περίγραμμα του σκύλου. Το υποτρίχωμα είναι μαλακό και πυκνό και με αρκετό μήκος για να υποστηρίζει το εξωτερικό τρίχωμα.

Χρώμα: Όλα τα χρώματα από το μαύρο έως το κατάλευκο επιτρέπονται. Η ποικιλία σημαδιών στο κεφάλι είναι συχνή, συμπεριλαμβάνοντας πολλά εντυπωσιακά σχέδια που δεν τα βλέπει κανείς σε άλλες φυλές.


Ιουλία Μ.



ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙΑ ΝΑΝΑΚΙΑ


Το κουνελάκι που βλέπετε ανήκει σε μια ράτσα που ονομάζεται νανάκια. Ονομάζεται έτσι γιατί τα συγκεκριμένα κουνελάκια δεν μεγαλώνουν.




Ας δούμε τώρα μερικά στοιχεία για αυτά τα κουνελάκια.
Χαρακτήρας: Τα νανάκια είναι τα πιο κατάλληλα κατοικίδια για οικογένειες που δεν έχουν αρκετό χώρο στο σπίτι για ένα σκυλάκι. Είναι πολύ καλά και ευγενικά ζωάκια για τα μικρά παιδιά. Όταν τεντώνουν και τα τέσσερα ποδαράκια τους σημαίνει ότι δεν έχουν όρεξη για παιχνίδια και χάδια και καλό είναι να απομακρύνουμε τα παιδιά απ’ αυτά.

Εμφάνιση: Έχουν πολύ μικρό μέγεθος και το τρίχωμά τους είναι πολύ απαλό. Τα πιο συνηθισμένα χρώματα είναι το άσπρο, το μαύρο και το καφέ. Βέβαια τα περισσότερα έχουν βούλες και διάφορα στίγματα σε άλλα χρώματα διαφορετικά από το χρώμα της γούνας τους.

Καλλωπισμός και άσκηση:


Τα κουνελάκια καθαρίζονται μόνα τους σαν τις γάτες, πολύ συχνά κατά την διάρκεια της μέρας. Απαγορεύεται να τους ρίχνουμε νερό γιατί υπάρχει κίνδυνος να πεθάνουν. Εμείς οφείλουμε να καθαρίζουμε τα πιατάκια που τρώνε αλλά και το κλουβί τους πολύ συχνά σχεδόν μέρα παρά μέρα, διότι αν τ’ αφήσουμε θα βρομάνε. Επίσης το καλοκαίρι μπορούμε να βουρτσίζουμε το τρίχωμά τους με μία μαλακή χτένα. Τους αρέσει η καθιστική ζωή αλλά και το τρέξιμο. Συνεπώς, μερικές ώρες ελεύθερο στο σπίτι ή στο κήπο, αν υπάρχει, είναι αρκετή άσκηση γι’ αυτά.

   Κριστίνα Ν.



ΤΣΑΚ ΡΑΣΕΛ ΤΕΡΡΙΕΡ
                                                                                                                                                                                                  
Το κουταβάκι  που βλέπετε  ανήκει  στη  ράτσα  των  Τσακ Ράσελ Πρωτοεμφανίστηκε  τον 19ο αιώνα ,χάρη στον αιδεσιμότατο Τσακ Ράσελ ο οποίος έβαλε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής το οποίο στόχευε στη δημιουργία ενός Τερριέρ με μεγάλη αντοχή, ιδανικό για κυνήγι μικρών ζώων και συγκεκριμένα της αλεπούς. 
 
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
Έχει τρομερή ενέργεια , είναι χαρούμενο , ατρόμητο και φαίνεται σαν να μην εξαντλείται με τίποτα. Απολαμβάνει να κυνηγά και να εξερευνά . Επίσης θεωρείται εργασιακό Τερριέρ. Έχει την ικανότητα να πηδά πολύ ψηλά ,να σκάβει τούνελ και να σκαρφαλώνει . Είναι φιλικό με παιδιά και με άλλους σκύλους.
ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Το κυρίαρχο χρώμα του είναι το άσπρο με καφέ ,μαύρα ή καστανοκόκκινα σημάδια .Το τρίχωμά του μπορεί να είναι λείο, τραχύ ή κοντό .Έχει μικρό αλλά βαθύ στέρνο , αυτιά σε σχήμα V και παραδοσιακά ‘κομμένη ουρά ‘ . Τα μάτια του είναι αμυγδαλωτά , σκουρόχρωμα και σπινθηροβολούν από ενέργεια , ζωντάνια και εξυπνάδα .
ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Το βούρτσισμα του τριχώματός του είναι εύκολο αλλά χρειάζεται να γίνεται τακτικά . Επίσης πρέπει να ασκείται και να πηγαίνει μεγάλες βόλτες . Μπορεί να μείνει σε διαμέρισμα , αλλά προτιμά μεγάλους χώρους , για να μπορεί να παίξει , να κυνηγήσει και να τρέξει.
 Κωνσταντίνος Χ.



Labrador - Λαμπραντόρ

Εξωτερικά χαρακτηριστικά ενός Λαμπραντόρ
Τα Λαμπραντόρ είναι σκυλιά μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους. Συγκεκριμένα, το ύψος ενός αρσενικού Λαμπραντόρ κυμαίνεται από 56 έως 63 εκατοστά ενώ το αντίστοιχο του θηλυκού από 54 έως 60 εκατοστά. Όσον αφορά το βάρος, ένα αρσενικό Λαμπραντόρ συνήθως ζυγίζει από 30 έως 36 κιλά ενώ ένα θηλυκό από 27 έως 32 κιλά.

Το τρίχωμα του Λαμπραντόρ είναι σχετικά κοντό και γυαλιστερό. Οι χρωματισμοί που μπορεί να έχει είναι μαύρο, καφέ και κίτρινο.

Ιστορία των Λαμπραντόρ
Η καταγωγή του Λαμπραντόρ δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη, ωστόσο γνωρίζουμε ότι η φυλή έφτασε στην Αγγλία από την Ανατολική ακτή του Καναδά – από τη Νέα Γη και τα νησιά του Saint John. Στις αρχές του 18ου αιώνα οι Ευρωπαίοι μετανάστες ψαράδες που αλίευαν στα κρύα νερά της Νέας Γη, χρησιμοποιούσαν σαν βοηθούς αυτά τα σκυλιά που είχαν την ικανότητα να επαναφέρουν τα ψάρια που είχαν πέσει από τις βάρκες και να τραβούν στην ακτή τα δίκτυα των ψαράδων. Το κοντό και παντός καιρού διπλό τρίχωμα του Λαμπραντόρ ήταν ιδανικό για να αναλαμβάνει τέτοιες εργασίες στην ξηρά αλλά και στο νερό υπό αυτές τις παγωμένες θερμοκρασίες.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το είδος αυτό προήλθε από διασταυρώσεις σκυλιών που έφεραν μαζί τους οι Ευρωπαίοι μετανάστες με ντόπια σκυλιά και έτσι γεννήθηκε το Labrador retriever. Στην Πορτογαλία σήμερα υπάρχει μια φυλή σκύλων που έχει μια αρκετά μεγάλη ομοιότητα με τα Λαμπραντόρ, τα Cane di Castro Laboreiro Waterdog και ίσως το όνομα Labrador να προέρχεται από εκεί μια και η περιοχή Saint John που κατάγονται αυτά τα σκυλιά βρίσκεται νότια του Labrador.
Δημήτρης Σ

Λυκόσκυλο
Ύψος: αρσενικά 62 cm, θηλυκά 58 cm
Βάρος: αρσενικά 25-30 kg, θηλυκά 20-25 kg
Μέγεθος: μεγάλο
Διάρκεια ζωής: 10-12 χρόνια

Τα Γκρένενταλ είναι μία από τις δημοφιλέστερες φυλές στη χώρα μας. Γνωστά στην Ελλάδα ως «Βελγικά Λυκόσκυλα», προσελκύουν βλέμματα θαυμασμού με το παράστημά τους, την αβίαστη κίνηση, τη μεγάλη ευκινησία και τις ικανότητες φύλαξης.

Εμφάνιση
Το σώμα είναι κομψό και καλοσχηματισμένο. Το κεφάλι στέκεται ψηλά, τα αυτιά έχουν σχήμα μυτερό τριγωνικό, η μουσούδα είναι λεπτή, χωρίς χαλαρά χείλη και το στόμα μεγάλο και χαρακτηριστικό.Τα αυτιά του είναι μακριά.Η  ουρά του είναι κοντή. Η παρουσία πυκνού εσωτερικού μανδύα τριχώματος, που προστατεύει από το κρύο, γίνεται αντιληπτή από την αφράτη όψη του, ενώ ο εξωτερικός μανδύας προστατεύει από τη βροχή.

Συμπεριφορά
Είναι ένας σκύλος παρατηρητικός, τολμηρός και δραστήριος, γεμάτος ενέργεια και πάντα σε εγρήγορση, έτοιμος να βουτήξει στη δράση. Μαζί με το έμφυτο ταλέντο να φυλάει κοπάδια εμφανίζει εξαιρετικές ικανότητες φύλαξης χώρου. Χωρίς δισταγμό αποτελεί τον πεισματάρη και ενθουσιώδη προστάτη του αφεντικού του. Συνδυάζει όλες τις ποιότητες, που είναι αναγκαίες για έναν τσοπάνο, φύλακα, σκύλο άμυνας και βοήθειας. Ακόμα και όταν δε βρίσκεται σε εργασία, πρέπει να είναι πάντα σε κίνηση, προσεκτικός και άγρυπνος. Στη σχέση του με τους ανθρώπους είναι παρατηρητικός και επιφυλακτικός με τους άγνωστους, χωρίς να παρουσιάζει έκδηλη ανησυχία. Με αυτούς, που γνωρίζει καλά, είναι ιδιαίτερα τρυφερός και φιλικός, δείχνει ενθουσιασμό για το ενδιαφέρον τους και είναι κτητικός και προστατευτικός

Καλλωπισμός και άσκηση
Τα Λυκόσκυλα έχουν ανάγκη από ένα μπάνιο την εβδομάδα.Τους αρέσει να κυνηγάνε και να τρέχουν.

Ιορδάνης Χ.

Σιβηριανό Χάσκι

 
Γενική Εμφάνιση
Το Σιβηριανό Χάσκι είναι ένας μεσαίου μεγέθους σκύλος εργασίας, γρήγορος και ελαφρύς στα πόδια και ελεύθερος και αέρινος στη δράση. Το μετρίως συμπαγές και το καλά καλυμμένο από γούνα σώμα του, τα όρθια αυτιά και η θυσανοειδής ουρά υποδεικνύουν τη Βορεινή κληρονομιά του. Ο χαρακτηριστικός βηματισμός του είναι ήρεμος και φαινομενικά άνετος. Στην κατάλληλη κατάσταση, με σκληρούς μύες και καλοσχηματισμένους, το Σιβηριανί Χάσκι δεν "κουβαλάει" επιπλέον βάρος.
Συμπεριφορά/Χαρακτήρας
Το χαρακτηριστικό ταμπεραμέντο του Σιβηριανού Χάσκι είναι φιλικός και ευγενικός, αλλά επίσης σε εγρήγορση και εξωστρεφής. Δεν επιδεικνύει την κυριαρχικότητα ενός σκύλου φύλαξης, ούτε είναι υπερβολικά καχύποπτος προς τους ξένους ή επιθετικός προς άλλα σκυλιά. Κατά την ωριμότητα αναμένεται να επιδείξει επιφυλακτικότητα ως ένα σημείο και μεγαλοπρέπεια. Η εξυπνάδα του, η υπακοή του και η ένθερμη ιδιοσυγκρασία του τον καθιστούν έναν ευχάριστο σύντροφο και πρόθυμο εργάτη.
Τρίχωμα
Το τρίχωμα του Σιβηριανού Χάσκι είναι διπλό και μεσαίου μήκους, δίνοντας μία εμφάνιση με όμορφη γούνα, αλλά ποτέ δεν είναι τόσο μακρύ ώστε να αποκρύπτει το ξεκάθαρο περίγραμμα του σκύλου. Το υποτρίχωμα είναι μαλακό και πυκνό και με αρκετό μήκος για να υποστηρίζει το εξωτερικό τρίχωμα.
Χρώμα: Όλα τα χρώματα από το μαύρο έως το κατάλευκο επιτρέπονται. Η ποικιλία σημαδιών στο κεφάλι είναι συχνή, συμπεριλαμβάνοντας πολλά εντυπωσιακά σχέδια που δεν τα βλέπει κανείς σε άλλες φυλές.
Μέγεθος και Βάρος
Ύψος στο ακρώμιο: Αρσενικά: 53,5 έως 60 εκ. Θηλυκά: 50,5 έως 56 εκ.
Βάρος: Αρσενικά: 20,5 έως 28 κιλά Θηλυκά: 15,5 έως 23 κιλά

Προβλήματα Υγείας
Τα χάσκι είναι γενικά ελεύθερα από προβλήματα φυλής, εκτός από τη δυσπλασία ισχίων και περιστασιακά προβλήματα ματιών (όπως νεανικός καταράκτης, Προοδευτική Οπτική Ατροφία ιδιαίτερα στους αρσενικούς σκύλους, δυστροφία κερατοειδούς, κρυσταλλοειδής θολότητα κερατοειδούς και εκτόπισμα της ουρήθρας). Επίσης, μερικές φορές έχουν δερματίτιδα που ανταποκρίνεται στον ψευδάργυρο(βελτιώνεται δίνοντας συμπληρώματα ψευδάργυρου).
Συνθήκες Ζωής
Δεν είναι συνηθισμένο να συστήνονται για ζωή σε διαμέρισμα, αλλά μπορούν να ζήσουν σε διαμερίσματα με κατάλληλη εκπαίδευση και σωστή άσκηση. Τα Σιβηριανά Χάσκι είναι πολύ δραστήρια μέσα στο σπίτι και είναι καλύτερο να υπάρχει περιφραγμένη μεγάλη αυλή. Επειδή έχουν βαρύ τρίχωμα, αυτά τα σκυλιά προτιμούν τα δροσερά κλίματα. Πρέπει να χρησιμοποιείται η κοινή λογική με σεβασμό στη διατήρησή τους σε ζέστη, παρέχοντας κατάλληλη σκιά και air conditioning. Αυτή η φυλή προτιμά να ζει σε αγέλες.
Άσκηση
Τα Σιβηριανά Χάσκι χρειάζονται μία μεγάλη ποσότητα άσκησης, συμπεριλαμβάνοντας και έναν μεγάλο περίπατο ή jogging, αλλά δεν πρέπει να ασκούνται υπερβολικά στο ζεστό καιρό. Έχουν ανάγκη μία μεγάλη περιφραγμένη αυλή, αλλά προσοχή στη βάση του φράχτη επειδή είναι πιθανό να σκάψουν για να βγουν έξω και να πάνε να κυνηγήσουν.
Διάρκεια Ζωής:12-15 χρόνια
Καταγωγή: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Θεοτόκης Π.