31 Ιανουαρίου 2011

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Την Τρίτη 8-2-2011 θα πραγματοποιήσουμε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ζωολογικο Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα για να μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα του Μουσείου και να πάρετε μια ιδέα για το τι θα συναντήσουμε.

30 Ιανουαρίου 2011

ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

"Η Λίμνη των Κύκνων" το κλασικό έργο του Τσαϊκόφσκι παιγμένο με ποτηρόφωνο.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ

Κάντε κλικ ΕΔΩ   για να εξασκηθείτε στη γραμματική και το συντακτικό του μαθήματος.

29 Ιανουαρίου 2011

ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Κάντε κλικ στην εικόνα και στη νέα σελίδα που θα ανοίξει λήψη του αρχείου "μπαλονι" (και στη συνέχεια εκτέλεση) και δείτε διαδραστικά τη φόρτιση των σωμάτων μέσω της τριβής.
Τρίψτε το μπαλόνι πάνω στο πουλόβερ και δείτε τι θα συμβεί με τα ηλεκτρόνια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και δύο μπαλόνια.

28 Ιανουαρίου 2011

ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ


Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και λήψη του αρχείου "βρισκω την περιμετρο.htm" και βρείτε τις περιμέτρους διαφόρων σχημάτων.



Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ - ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙΡΟΥ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την πρόγνωση του καιρού, δηλαδή οι μετεωρολόγοι, καθημερινά συλλέγουν πολλά στοιχεία, για να μπορούν να μας πληροφορούν με βεβαιότητα για τον καιρό που θα επικρατήσει στις διάφορες περιοχές τις επόμενες ημέρες.
Χάρτης πρόγνωσης καιρού για την 28/1/2011 (Ε.Μ.Υ.)

Αττική-Χάρτης πρόγνωσης καιρού για την 28/1/2011 (Ε.Μ.Υ.)

Τα δελτία καιρού και τα σύμβολα μας δίνουν πληροφορίες για τη θερμοκρασία, δηλαδή το πόσο ζεστός ή κρύος είναι ο καιρός σε μια περιοχή, για τις βροχές, την υγρασία ή τους ανέμους που παρουσιάζονται στην περιοχή αυτή κατά τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Σύμβολα καιρού
Με άλλα λόγια, μάς δίνουν πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες της περιοχής, οι οποίες δηλώνουν τον καιρό της για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ "ΚΑΙΡΟΣ" ΓΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 
Όταν, λοιπόν, αναφερόμαστε στον καιρό, εννοούμε τις καιρικές συνθήκες (θερμο­κρασία, βροχές, ανέμους, υγρασία), που επικρατούν σε μια περιοχή για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΣ 26/1/2011 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤ3


O καιρός μιας περιοχής αλλάζει από εποχή σε εποχή.  Οι επιστήμονες, έπειτα από πολλές παρατηρήσεις, διαπιστώνουν πολλές φορές ότι οι αλλαγές του καιρού σε μια περιοχή είναι σχεδόν οι ίδιες κάθε χρόνο. Δηλαδή μια περιοχή, για κάθε εποχή του χρόνου, έχει σχεδόν τις ίδιες καιρικές συνθήκες, οι οποίες επαναλαμβάνονται για πολλά χρόνια. Οι καιρικές αυτές συνθήκες αποτελούν το κλίμα της συγκεκριμένης περιοχής.
Πώς σχηματίζεται η βροχή
Τα νερά που βρίσκονται στην επιφάνεια της Γης εξατμίζονται συνεχώς με τη βοήθεια του ήλιου. Έτσι στην ατμόσφαιρα υπάρχουν πολύ-πολύ μικρές σταγόνες νερού (υδρατμοί). Πολλές φορές οι υδρατμοί μεταφέρονται από τον αέρα προς τα πάνω, όπου η θερμοκρασία είναι πολύ μικρότερη και ψύχονται, ενώνονται μεταξύ τους και μετατρέπονται σε σταγονίδια νερού. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται τα σύννεφα. Τα σύννεφα κινούνται λόγω των ανέμων και τα σταγονίδια ενώνονται με άλλα σχηματίζοντας μεγάλες σταγόνες νερού. Οι σταγόνες αυτές είναι πιο βαριές και πέφτουν στη γη. Τότε λέμε ότι έχουμε βροχή.
ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

25 Ιανουαρίου 2011

ΠΕΡΣΕΣ ΚΑΙ ΑΒΑΡΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ

  
Στις αρχές του 7ου αιώνα αυτοκράτορας στο Βυζάντιο έγινε ο Ηράκλειος, Έξαρχος της Καρχηδόνας, ως τότε. 
Ο Ηράκλειος
Βρήκε όμως την αυτοκρατορία σε «δεινή» κατάσταση. Καθώς γράφει ο ιστορικός Θεοφάνης:
«Ο βασιλιάς Ηράκλειος βρήκε το βυζαντινό κράτος παραλυμένον. Την Ευρώπην ερήμωσαν οι Άβαροι και την Ασίαν όλην κατέστρεψαν οι Πέρσες. Τις πόλεις αιχμαλώτισαν και το στρατό των Ρωμαίων κατέστρεψαν στους πολέμους».
Το χειρότερο όμως γι’ αυτόν ήταν ότι τα ταμεία του κράτους ήταν άδεια και χωρίς χρήματα δεν μπορούσε να οργανώσει τον παραμελημένο στρατό και στόλο.
Προσπάθησε να κλείσει ειρήνη με έναν από τους δύο αντιπάλους. Οι Πέρσες όμως δε δέχονταν συζήτηση και οι Άβαροι ζητούσαν υπερβολικά ανταλλάγματα. Στις δύσκολες αυτές ώρες κοντά στον αυτοκράτορα στάθηκε ο Πατριάρχης Σέργιος ο οποίος, σύμφωνα με το Θεοφάνη:
«έδωσε τα χρήματα της εκκλησίας ως δάνειο στο κράτος. Πήρε τα πολυκάντηλα και τα άλλα χρυσά σκεύη από τη Μεγάλη Εκκλησία, τα έδωσε στον αυτοκράτορα κι αυτός τα έκοψε νομίσματα».
Εμψυχωμένος τώρα ο Ηράκλειος, κι έχοντας τα οικονομικά μέσα, οργάνωσε το στρατό και το στόλο, επισκεύασε τα τείχη και συγκέντρωσε εφόδια και τροφές για τους κατοίκους της Πόλης. Μοίρασε γη στους στρατιώτες των συνόρων, με την υποχρέωση να την καλλιεργούν και να την υπερασπίζονται. Ακόμη, έκλεισε ειρήνη με το Χαγάνο, τον αρχηγό των Αβάρων, προσφέροντας του τα χρήματα που ζητούσε.
Έτσι, χωρίς την απειλή των Αβάρων τώρα, στράφηκε κατά των Περσών που, στο διάστημα αυτό, με βασιλιά το Χοσρόη είχαν κατακτήσει τη Συρία, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο.
Ο Χοσρόης
Αιχμαλώτισαν τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και μετέφεραν τον Τίμιο Σταυρό στην πρωτεύουσά τους Κτησιφώντα.
Η Κτησιφών σήμερα
Ο Ηράκλειος, οδηγώντας ο ίδιος το στρατό του, εκστράτευσε δυο φορές κατά των Περσών. Την πρώτη διέσχισε τη Μικρά Ασία και, χωρίς να πολεμήσει τους Πέρσες που βρίσκονταν εκεί, βάδισε κατά της Περσίας. Ήθελε, καθώς έλεγε, να χτυπήσει τον εχθρό στην καρδιά της δικής του χώρας. 
Ο Ηράκλειος κατατροπώνει τους Πέρσες(από χειρόγραφο του 15ου αιώνα)
Τη φύλαξη της Πόλης, όσο θα έλειπε, ανέθεσε στον Πατριάρχη Σέργιο και στο μάγιστρο Βώνο. Το σχέδιό του πέτυχε. Οι Πέρσες αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από τη Μικρά Ασία και να επιστρέψουν στην Περσία.
Κατά τη δεύτερη εκστρατεία (626 μ.Χ.) όμως, οι Πέρσες τον αιφνιδίασαν. Ενώ εκείνος βρισκόταν στην Περσία, αυτοί συνεννοήθηκαν με τους Αβάρους και από κοινού πολιόρκησαν την Κωνσταντινούπολη από στεριά και θάλασσα.
Οι Πέρσες επιτίθενται στην Κωνσταντινούπολη (από χειρόγραφο)
Ο Ηράκλειος ήταν αδύνατο να επιστρέψει, τόσο μακριά που βρισκόταν. Ο Πατριάρχης Σέργιος και ο μάγιστρος Βώνος προσέφεραν περισσότερα χρήματα στους Αβάρους, για να τηρήσουν τη συνθήκη ειρήνης και να λύσουν την πολιορκία. Οι Άβαροι όμως αρνήθηκαν και παρήγγειλαν στους άρχοντες της Πόλης:
"Παραδώστε μας την πόλη, γιατί δεν έχετε καμιά ελπίδα να σωθείτε, εκτός αν γίνετε ψάρια και διαφύγετε κολυμπώντας ή πουλιά και πετάξετε στον ουρανό". 
Άβαροι ιπποτοξότες
Η προκλητική αυτή απάντηση, αντί να φοβίσει, εξόργισε τους Βυζαντινούς. Χωρίς δισταγμό και με κάθε μέσο υπερασπίστηκαν την πόλη τους. Πολεμώντας γενναία απέκρουσαν τις επιθέσεις στη στεριά και βύθισαν με τους δρόμωνές τους τα μονόξυλα των Αβάρων στη θάλασσα.
Βυζαντινός Δρόμωνας
Οι Πέρσες, βλέποντας αυτή την εξέλιξη, έλυσαν την πολιορκία και αναχώρησαν γρήγορα για τη χώρα τους.
Η Πόλη σώθηκε. Οι κάτοικοί της απέδωσαν τη σωτηρία της στην Παναγία και όρθιοι, όλη τη νύχτα, έψαλαν προς τιμή της τον Ακάθιστο Ύμνο.
 «Ο Ακάθιστος Ύμνος», ρωσική εικόνα του 14ου αιώνα. Στο κέντρο εικονίζεται η Παναγία, ενώ καθεμιά από τις μικρές περιφερειακές εικόνες αφορά τη διήγηση ενός από τους 24 «οίκους» του Ακάθιστου Ύμνου
Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ

Η είδηση της νίκης έφτασε και στον αυτοκράτορα. Ο στρατός του, ενθαρρυμένος τώρα, νίκησε τους Πέρσες σε αλλεπάλληλες μάχες.
Χάρτης εκστρατείας του Ηράκλειου και των κινήσεων των εχθρών. Με πράσινο χρώμα εμφανίζονται οι κινήσεις των Αβάρων, με κόκκινο των Περσών και με μαύρο του Ηρακλείου.

Ο Ηράκλειος ελευθέρωσε τις υποδουλωμένες περιοχές, ξαναπήρε τον Τίμιο Σταυρό και τους ανάγκασε να υπογράψουν ειρήνη και να επανέλθουν στα αρχικά τους σύνορα. 
Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος αποκαθιστά τον Τίμιο Σταυρό στη Ιερουσαλήμ
Ο Ηράκλειος γύρισε θριαμβευτής στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ηράκλειος και οι γιοί του Ηράκλειος Κωνσταντίνος και Ηρακλεωνάς σε νόμισμα της εποχής
 

24 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ

Γύρω από τα σύνορα του Βυζαντίου υπήρχαν πολλοί λαοί. Κάποιοι ζούσαν εκεί από παλιότερα χρόνια και άλλοι εμφανίζονταν για πρώτη φορά, κατά τις μετακινήσεις τους. 
Το Βυζάντιο και οι γειτονικοί λαοί
Οι Βυζαντινοί επικοινωνούσαν μαζί τους και προσπαθούσαν να διατηρούν καλές σχέσεις. Αυτοί όμως συχνά δημιουργούσαν προβλήματα στην αυτοκρατορία. Έκαναν επιδρομές, λεηλατούσαν και κατέστρεφαν τις καλλιέργειες, καταλάμβαναν τις ακρινές επαρχίες της αυτοκρατορίας και αιχμαλώτιζαν τους κατοίκους τους. Έκλειναν ακόμη τα στενά περάσματα των δρόμων της στεριάς και της θάλασσας και δυσκόλευαν τον ανεφοδιασμό της πρωτεύουσας με σιτάρι, πρώτες ύλες και άλλα αγαθά.
Όλοι αυτοί οι λαοί γνώριζαν την Κωνσταντινούπολη, θαύμαζαν τη ζωή και τον πλούτο της και ονειρεύονταν να την κατακτήσουν κάποτε.
Πολλές φορές μάλιστα, στα χρόνια ανάμεσα στον 7ο και τον 11ο αιώνα, παραβίαζαν τα σύνορα, έφταναν με στρατό και στόλο έξω από τα τείχη της και την πολιορκούσαν από στεριά και θάλασσα. Οι Βυζαντινοί όμως, οχύρωναν την πόλη τους, αντιστέκονταν γενναία και κατάφερναν να τους αντιμετωπίζουν, με πολεμικά, οικονομικά και διπλωματικά μέσα.
ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ
Οι Σλάβοι
Οι Σλάβοι ήταν γνωστοί στους Βυζαντινούς από τον 4ο αιώνα. Κατοικούσαν πάνω από το Δούναβη, ανάμεσα στους ποταμούς Δνείπερο και Βιστούλα. Ασχολούνταν με τη γεωργία και ήταν ικανοί τεχνίτες ξυλουργοί. Ιδιαίτερη επίδοση είχαν στην κατασκευή μονόξυλων και άλλων πλωτών μέσων.
Η μετακίνηση των Αβάρων στην ίδια περιοχή ανάμειξε τους δύο λαούς και τους έφερε σε κάποιες προστριβές μεταξύ τους. Μετά την οριστική εγκατάσταση των Αβάρων εκεί, πολλοί Σλάβοι, πιεζόμενοι, πέρασαν το Δούναβη και, ως ασύνταχτες ομάδες, εγκαταστάθηκαν νοτιότερα στα βυζαντινά εδάφη. Άλλοι από αυτούς όμως, συνεργαζόμενοι με τους Αβάρους, έκαναν επιδρομές στις ίδιες περιοχές φτάνοντας ως τη Θεσσαλονίκη.

Οι Άβαροι
Οι Άβαροι ήταν λαός συγγενικός των Ούννων. Ήρθαν από τη μακρινή Μογγολία και αρχικά έμειναν στην περιοχή του Καυκάσου. Αργότερα, χρησιμοποιώντας και πλωτά μέσα, μετακινήθηκαν δυτικότερο και εγκαταστάθηκαν βορείως του Δούναβη, στις περιοχές που κατοικούσαν Σλάβοι. Εκεί δημιούργησαν κράτος μεγάλο και δυνατό και ήταν σε συνεχείς προστριβές με τους γείτονες τους.
Στο τέλος του 6ου αιώνα  Άβαροι και Σλάβοι πέρασαν το Δούναβη και κατέκλυσαν τις βόρειες επαρχίες του Βυζαντίου. Κατέβηκαν στη Θράκη και τη Μακεδονία και λεηλάτησαν τη Φιλιππούπολη, την Ανδριανούπολη και τη Θεσσαλονίκη. Οι Βυζαντινοί στο διάστημα αυτό είχαν παρόμοια προβλήματα στα ανατολικά σύνορα με τους Πέρσες. Γι’ αυτό προσπάθησαν να τους αντιμετωπίσουν με στρατό, με χρήματα και με συνθήκες ειρήνης, τις οποίες όμως συχνά οι επιδρομείς παραβίαζαν.
Οι Βούλγαροι
Οι Βούλγαροι ήταν λαός ασιατικής καταγωγής. Στο χώρο της Ευρώπης εμφανίστηκαν στα τέλη του 5ο αιώνα και αρχικά εγκαταστάθηκαν στη βορειοανατολική  περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Από εκεί μετακινήθηκαν νοτιότερα και κατέλαβαν την περιοχή πάνω από τις εκβολές του Δούναβη, που ήταν το βόρειο σύνορο της αυτοκρατορίας. Έχοντας το χώρο αυτό ως ορμητήριο,
στα μέσα του 7ου αιώνα, πέρασαν τον ποταμό και λεηλατώντας τις βυζαντινές επαρχίες, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που ορίζεται από το Δούναβη, την οροσειρά του Αίμου και τον Εύξεινο Πόντο. Οι Βυζαντινοί δεν κατάφεραν να τους εμποδίσουν. Γι’ αυτό υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης μαζί τους, που τους επέτρεπε να μένουν μόνιμα στα εδάφη της αυτοκρατορίας, με την υποχρέωση να εμποδίζουν άλλους λαούς να κάνουν το ίδιο.
Οι Άραβες και ο Μωάμεθ
Οι Άραβες, ως τα μέσα του 7ου μ.Χ., αιώνα, ζούσαν στην άγονη αραβική χερσόνησο, χωρισμένοι σε ομάδες και φυλές. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς ήταν νομάδες, που αναζητούσαν καλύτερη ζωή και νερό, μετακινούμενοι από περιοχή σε περιοχή στις παρυφές της ερήμου. Άλλοι ήταν έμποροι και καμηλιέρηδες, που μετέφεραν με καραβάνια ταξιδιώτες και εμπορεύματα στις γειτονικές χώρες.
Οι Άραβες έμποροι γνώρισαν στα ταξίδια τους τις θρησκείες και τους πολιτισμούς των γειτονικών λαών. Ένιωθαν θαυμασμό και γοητεία γι’ αυτούς, αλλά
στέκονταν διστακτικοί απέναντι τους. Το μικτό αυτό συναίσθημα των συμπατριωτών του εκμεταλλεύτηκε και αξιοποίησε ο Μωάμεθ, ένας έξυπνος και τολμηρός έμπορος-αρχηγός καραβανιών. Ο Μωάμεθ πήρε στοιχεία πίστης από τις μονοθεϊστικές θρησκείες, το χριστιανισμό και τον ιουδαϊσμό, και λατρείας από την περσική και την αραβική παράδοση κι έφτιαξε μια νέα θρησκεία, τον ισλαμισμό. Οι αρχές και οι ιδέες του Ισλάμ καταγράφηκαν στο ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων, το Κοράνιο.
Η θρησκεία αυτή έγινε δεσμός ενότητας όλων των αραβικών φυλών και τις βοήθησε να οργανωθούν ένα έθνος, το αραβικό.
Χάρτης που δείχνει τις κατακτήσεις των  Αράβων στην Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη

19 Ιανουαρίου 2011

ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΕΛΩΝΕΣ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ

Δραματικά έχει μειωθεί ο πληθυσμός των χελωνών του γλυκού νερού, σύμφωνα με νέα έρευνα της οργάνωσης Conservation International
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη των ερευνητών, τουλάχιστον το 1/3 από τα 280 είδη χελωνών απειλείται με εξαφάνιση, κυρίως λόγω του παράνομου εμπορίου. Επιπλέον, εκτιμάται στη μείωση του πληθυσμού τους έχει συμβάλλει και η καταστροφή των οικοσυστημάτων τους από την κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το είδος Rafetus swinhoei έχει σχεδόν εξαφανιστεί, αφού παγκοσμίως έχουν απομείνει μόνο τέσσερις χελώνες.«Αυτά τα ζώα χρειάζονται 15 με 20 χρόνια για να ωριμάσουν. Μετά ζουν άλλα 30 με 40 χρόνια και κάθε χρόνο γεννούν τα αυγά τους. Αν διώξουμε τις χελώνες από τα οικοσυστήματα πριν φτάσουν την ηλικία ωρίμανσης ώστε να αναπαραχθούν, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος», τόνισε σε δηλώσεις του ο διευθυντής της Conservation International, δρ. Peter Paul van Dijk. 
Οι χελώνες του γλυκού νερού ζουν σε ποτάμια, λίμνες, βάλτους, έλη, ακόμα και σε περιοχές με μαγκρόβια. Είναι ιδιαίτερα περιζήτητες στην Ασία και την Κίνα, όπου το κρέας τους χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς. Η επιχείρηση που έχει στηθεί γύρω από τις χελώνες γλυκού νερού είναι τόσο κερδοφόρα, που στο παιχνίδι έχουν μπει ακόμα και εκτροφεία. 
Στο μεταξύ, οι οικότοποί τους συνεχίζουν να υποβαθμίζονται με αμείωτους ρυθμούς, ενώ οι συλλέκτες πληρώνουν αδρά για το κέλυφός τους.
Πηγή: econews

17 Ιανουαρίου 2011

ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ - ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και προσπαθήστε να απαντήσετε στις δοκιμασίες 1,2,3 και 8.

14 Ιανουαρίου 2011

ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚΞ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ










ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ








12 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ

 Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε λίγο πριν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές μας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄2 Τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ηλιούπολης και η δασκάλα τους, η κ. Κωνσταντίνα, μας έστειλαν προσωπικές επιστολές με πολλές εκπλήξεις. Για να ανταποδώσουμε αυτή την υπέροχη κίνηση των παιδιών και της κυρίας τους σήμερα αποστείλαμε τις δικές μας επιστολές με την ευχή αυτή η επικοινωνία να συνεχιστεί και με άλλους τρόπους στο μέλλον.
Ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά το 2011 να είναι μια υπέροχη  και δημιουργική χρονιά!!!

                        Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄2 Τάξης
                        του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Ι. Ρέντη

11 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

 Μετά την τακτοποίηση των εσωτερικών προβλημάτων ο Ιουστινιανός στράφηκε στην αντιμετώπιση των εξωτερικών κινδύνων:
  • Υπέγραψε συνθήκες ειρήνης με τους γείτονες λαούς στο Δούναβη  και με τους Πέρσες στην Ανατολή δίνοντάς τους πολλά χρήματα.
  • Έκανε σκληρούς πολέμους με τους Γότθους και τους Βανδάλους, που είχαν κατακτήσει τις δυτικές επαρχίες, διέλυσε τα κράτη τους και ανέκτησε τα χαμένα εδάφη της Δύσης και της Αφρικής.
Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία πριν από τους πολέμους του Ιουστινιανού
 Στους πολέμους αυτούς, που κράτησαν είκοσι περίπου χρόνια, διακρίθηκαν ιδιαίτερα οι στρατηγοί Βελισάριος και Ναρσής. Οι νίκες και οι κατακτήσεις τους έφεραν τα παρακάτω αποτελέσματα:
  1.  Έδωσαν δόξα στον αυτοκράτορα και αύξησαν το γόητρο του βυζαντινού κράτους.
  2. Έφτασαν την αυτοκρατο­ρία στα παλαιά της σύνορα και έκαναν τη Μεσόγειο «βυζαντινή λίμνη».
  3. Άνοιξαν τους δρόμους του εμπορίου και της ναυτικής επικοινωνίας με τη Δύση.
  4. Βοήθησαν να γίνουν στις δυτικές επαρχίες έργα ισάξια με εκείνα της Πόλης και της Ανατολής.

Η επέκταση αυτή όμως είχε και τις αρνητικές πλευρές της. Οι πόλεμοι με τους Γότθους και τους Βανδάλους στη Δύση ήταν μακροχρόνιοι (κράτησαν είκοσι περίπου χρόνια) και:
  • Κούρασαν τις στρατιωτικές δυνάμεις και αποδυνάμωσαν τις φρουρές των συνόρων στο Δούναβη και την Ανατολή.
  • Εξάντλησαν οικονομικά την αυτοκρατορία και δυσαρέστησαν τους πολίτες, που πλήρωναν το κόστος τους.
Διευκόλυναν τους Πέρσες να παραβαίνουν συχνά τις συνθήκες ειρήνης, ζητώντας κάθε φορά περισσότερα χρήματα, και τους βόρειους γείτονες να παραβιάζουν τα σύνορα και να λεηλατούν τα βυζαντινά εδάφη.
Όλα αυτά ανάγκασαν τον αυτοκράτορα να στραφεί ξανά στην Ανατολή και ν' αφήσει εκτεθειμένες σε νέους κινδύνους τις δυτικές επαρχίες, που με πολλές θυσίες είχε κατακτήσει.
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ 

Την εργασία επιμελήθηκε ο μαθητής Κωνσταντίνος Χ.

ΘΕΡΜΑΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ

Δείτε στην παρακάτω παρουσίαση του  δασκάλου Γ. Ζερβού τι συμβαίνει όταν θερμαίνω ή ψύχω τα στερεά σώματα:
Θερμαίνοντας & ψύχοντας τα στερεά
ΔΕΙΤΕ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΤΗ ΣΥΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ (solids) ΟΤΑΝ ΨΥΧΟΝΤΑΙ











Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΕΝΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Πρώτη φροντίδα του Ιουστινιανού, μετά τη «στάση του νίκα», ήταν να χτίσει ό,τι καταστράφηκε και να κάνει την Πόλη ακόμη καλύτερη. Το πιο σημαντικό από τα έργα του ήταν ο ναός της Αγίας Σοφίας.

Ανέθεσε το χτίσιμο της σε δυο ονομαστούς Έλληνες αρχιτέκτονες, τον Ανθέμιο και τον Ισίδωρο. 

Επιθυμία και εντολή του ήταν ο ναός της Σοφίας του Θεού να χτιστεί έτσι, ώστε να ζήσει αιώνες και όμοιος του να μην υπάρχει πουθενά.
Οι δύο αρχιτέκτονες, για να πρωτοτυπήσουν, συνδύασαν το ρυθμό της ορθογώνιας βασιλικής, με τον οποίο είχαν χτιστεί οι πρώτοι χριστιανικοί ναοί, και του περίκεντρου  ναού με τρούλο. 
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηριστικό δείγμα σχεδίου ορθογώνιας βασιλικής
Η Ροτόντα της Θεσσαλονίκης χαρακτηριστικό δείγμα σχεδίου περίκεντρου με τρούλο

Έτσι γεννήθηκε το σχέδιο της Αγίας Σοφίας και ο νέος ρυθμός, η βασιλική με τρούλο.
Ο ρυθμός της βασιλικής με τρούλο
Ο ρυθμός αυτός επηρέασε την αρχιτεκτονική των ναών τόσο, ώστε ακόμη και στις μέρες μας πολλοί ναοί να κτίζονται με αυτό το σχέδιο.
Ο Ιουστινιανός ήθελε το ναό αυτό να τον νιώθουν δικό τους όχι μόνο οι κάτοικοι της Πόλης αλλά όλης της αυτοκρατορίας.
Γι’ αυτό ζήτησε απ’ όσους επιθυμούσαν να προσφέρουν υλικά και χρήματα για το χτίσιμό του. Πολύτιμα μάρμαρα και δυσεύρετα υλικά από κάθε γωνιά του κράτους προσφέρθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Πόλη. Δέκα χιλιάδες εργάτες και διαλεχτοί τεχνίτες εργάστηκαν πέντε χρόνια χωρίς διακοπή για να ολοκληρώσουν το έργο.
Η Αγία Σοφία εγκαινιάστηκε το 537 μ.Χ.  και ήταν, όπως την είχε ονειρευτεί ο δημιουργός της, η καλύτερη στον κόσμο. Ο Ιουστινιανός, όταν προσήλθε στο ναό την ημέρα των εγκαινίων, σήκωσε εντυπωσιασμένος τα μάτια του στον ουρανό και ψιθύρισε: «νενίκηκά σε Σολομώντα!».
ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

Στους αιώνες που ακολούθησαν ο ναός στέγασε όλες τις δόξες και τις δοκιμασίες της Πόλης και της αυτοκρατορίας. Εκεί στέφονταν οι αυτοκράτορες και οι πατριάρχες και τελούνταν οι δοξολογίες των θριάμβων. Εκεί γίνονταν και οι παρακλήσεις του λαού προς την Παναγία για τη σωτηρία της Πόλης, στις ώρες των κινδύνων που την απειλούσαν.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
 








ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΞΕΦΥΛΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ