29 Σεπτεμβρίου 2011

ΒΕΝΕΤΟΙ, ΓΕΝΟΥΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ

Μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Σταυροφόρους (1204), η Βυζαντινή αυτοκρατορία διασπάστηκε σε μικρότερα ελληνικά κράτη και σε κράτη που ίδρυσαν Φράγκοι, Βενετοί και άλλοι κατακτητές.
Η άλωση της Πόλης από τους σταυροφόρους το 1204
Ειδικότερα πολλές περιοχές του ελληνισμού γνώρισαν σταδιακά τη βενετσιάνικη κατοχή. Οι περιοχές αυτές ήταν συνήθως νησιά και λιμάνια με στρατηγική σημασία ή παραλιακά μέρη με εύφορη ενδοχώρα.
Η Μεθώνη, μια από τις βενετικές κτήσεις, σε χάρτη του 16ου αιώνα
Οι Βενετοί οχύρωναν τα λιμάνια και στο ψηλότερο σημείο της περιοχής έχτιζαν ένα είδος ακρόπολης, μέσα στην οποία υπήρχαν συνήθως οι κατοικίες των υπαλλήλων και οι εκκλησίες των καθολικών. 
Βενετσιάνικη ακρόπολη
Βενετσιάνικο κάστρο στα Κύθηρα
Οι Βενετοί, επειδή ήταν ολιγάριθμοι, στηρίχτηκαν για την άμυνα των κατακτημένων εδαφών και στον ντόπιο πληθυσμό, τον οποίο στρατολογούσαν, άλλοτε με βία και άλλοτε με πολλαπλές παροχές. 
Οι Βενετοί, που ήταν κυρίως έμποροι, υποχρέωναν τους κατοίκους των κατακτημένων περιοχών να καλλιεργούν ορισμένα είδη που είχαν ζήτηση στο εξωτερικό.
Βενετοί έμποροι στην Πόλη (μικρογραφία)
Ιδιαίτερη επίσης φροντίδα έδειχναν για τη διοίκηση, για να μπορούν να ελέγχουν απόλυτα τις περιοχές που κατείχαν. Ανώτατος άρχοντας ήταν πάντα Βενετός και είχε τον τίτλο του προβλεπτή. Κάθε περιοχή χωριζόταν σε άλλες μικρότερες που τις διοικούσαν ευγενείς Βενετοί ή και πλούσιοι Έλληνες από αρχοντική γενιά. Ο λαός πλήρωνε βαρείς φόρους και υποχρεωνόταν να κάνει αγγαρείες, κυρίως στο χτίσιμο των τεράστιων οχυρωματικών έργων.
Βενετσιάνικα οχυρωματικά έργα
Οι Έλληνες δε δέχτηκαν παθητικά τους κατακτητές. Αγωνίζονταν συνεχώς να υπερασπίσουν το δίκιο τους, και ιδιαίτερα να διαφυλάξουν την ορθόδοξη πίστη τους. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η αγανάκτηση τους έφτασε ως την εξέγερση, όπως συνέβη στη Ζάκυνθο (1628) με το ονομαστό «ρεμπελιό των ποπολάρων»
Ενδυμασίες από τη Ζάκυνθο την περίοδο της εξέγερσης των ποπολάρων
 Ο λαός δεν έπαψε να επιδιώκει την απελευθέρωση του. Δεν ευτύχησε όμως στον αγώνα του αυτόν. Τα εδάφη που κατείχαν οι Βενετοί έπεσαν με τον καιρό στα χέρια των Τούρκων, έπειτα από μακροχρόνιους πολέμους. Η κατάκτηση των εδαφών αυτών συνοδευόταν από λεηλασίες και βιαιότητες, όπως έγινε στην Κύπρο (1571) και αλλού. 
Η κατάληψη της Κύπρου από τους Τούρκους (1571)
Εξαίρεση αποτέλεσε η Κρήτη, της οποίας η κατάληψη (1669) δε συνοδεύτηκε από σφαγές και λεηλασίες. 
Τα Επτάνησα έμειναν στους Βενετούς το μεγαλύτερο διάστημα, ενώ στο τέλος του 18ου αιώνα γνώρισαν τη γαλλική και την αγγλική κυριαρχία. Τέλος, τα νησιά του Αιγαίου παρέμειναν σκλαβωμένα για αρκετό διάστημα στους Γενουάτες και σε άλλους Λατίνους κατακτητές.
Οι κατακτήσεις των Οθωμανών, Φράγκων, Βενετών και άλλων ως το 16ο αιώνα
4. Βενετοί, Γενουάτες και άλλοι κατακτητές

23 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους, ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής και οι σουλτάνοι που τον διαδέχτηκαν συνέχισαν τις επιδρομές και τις κατακτήσεις. 
Ο Σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής
 Έτσι την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς η Οθωμανική αυτοκρατορία απλωνόταν σε τρεις ηπείρους: Ασία, Αφρική και Ευρώπη.
Ο Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής
Η έκταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στα τέλη του 17ου αιώνα
Στο τέλος του 17ου αιώνα οι Τούρκοι επιχείρησαν, χωρίς αποτέλεσμα, να κατακτήσουν την Κεντρική Ευρώπη. Το γεγονός αυτό έγινε αιτία να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι τον κίνδυνο που τους απειλούσε. Σχημάτισαν μια συμμαχία, νίκησαν τους Τούρκους και τους ανάγκασαν να τους παραχωρήσουν αρκετά από τα εδάφη που είχαν κατακτήσει. 
Η μάχη της Βιέννης και η ήττα των Τούρκων (1683)
Οι Τούρκοι έπαψαν από τότε να αποτελούν κίνδυνο για την Ευρώπη κι έγινε φανερό πως η Οθωμανική αυτοκρατορία είχε αρχίσει να καταρρέει. Το απέραντο αυτό κράτος το κυβερνούσε ο σουλτάνος. Οι Οθωμανοί τον θεωρούσαν εκπρόσωπο του Θεού στη γη και του όφειλαν απόλυτη υπακοή. 
 Βοηθούς του ο σουλτάνος είχε τους βεζίρηδες. Αυτοί αποτελούσαν το αυτοκρατορικό συμβούλιο που λεγόταν και Υψηλή Πύλη. Επικεφαλής του συμβουλίου ήταν ο Μ. Βεζίρης. Στις επαρχίες του κράτους διορίζονταν από  το σουλτάνο πασάδες – διοικητές. Μερικοί απέκτησαν κατά τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας τόση εξουσία, ώστε έγιναν σχεδόν ανεξάρτητοι. Ένας από αυτούς ήταν και ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων.
Αλή Πασάς
Οι Τούρκοι ασχολούνταν περισσότερο με τα στρατιωτικά από ό,τι με το εμπόριο, τις επιστήμες και τα γράμματα. Έτσι, μόλις σταμάτησαν οι κατακτήσεις, που έφερναν το χρήμα στα ταμεία του κράτους, άρχισε η παρακμή. Για πολλά χρόνια η Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν ο «μεγάλος ασθενής», που τον κρατούσαν στη ζωή μόνο τα αντίθετα συμφέροντα και η ασυμφωνία των μεγάλων δυνάμεων, για το πώς θα μοιράζονταν τα εδάφη της αυτοκρατορίας και θα εξασφαλιζόταν η επιρροή τους στην περιοχή.

3. Η Οθωμανική αυτοκρατορία

ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ




Λύστε τις ασκήσεις του τετραδίου εργασιών
Εργασία 3

Δείτε πόσο όμορφη είναι η Γη μας από ψηλά!!!
Κατεβάστε την παρουσίαση και ανοίξτε τα ηχεία σας
 

21 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ

Την εποχή που η Ελλάδα ήταν σκλαβωμένη στους Τούρκους, στην Ευρώπη σημειώθηκαν κάποια πολύ σημαντικά γεγονότα, που η επίδρασή τους έγινε φανερή σ’ όλο τον κόσμο.
Αυτή την εποχή γενικεύτηκε στην Ευρώπη η χρήση της μπαρούτης. 
Μπαρούτη (πυρίτιδα)
Κατασκευάστηκαν πυροβόλα όπλα, που έδιναν μεγάλη δύναμη σε  όποιον τα είχε. 
Κανόνι της εποχής
Τα παλιά όπλα έχασαν την αξία τους, οι βασιλιάδες δημιούργησαν ισχυρούς στρατούς και συγκέντρωσαν όλες τις εξουσίες στα χέρια τους. Άρχισαν να συναγωνίζονται για το ποιος θα κυριαρχήσει σε περισσότερες χώρες. Αυτό τους οδήγησε στο να ενισχύσουν τις προσπάθειες για τολμηρά εξερευνητικά ταξίδια. Ο πιο ονομαστός θαλασσοπόρος ήταν ο Χριστόφορος  Κολόμβος που ανακάλυψε  την Αμερική (1492). Ύστερα απ’ αυτόν, πολλοί έκαμαν εξερευνήσεις σε άγνωστες χώρες. Το 16ο αιώνα πραγματοποιήθηκε από το Μαγγελάνο ο πρώτος γύρος της γης.

Η ανακάλυψη νέων χωρών και η οικονομική ανάπτυξη που ακολούθησε δημιούργησαν νέες συνθήκες. Οι άνθρωποι απέκτησαν περισσότερες γνώσεις για τον κόσμο. Σ’  αυτό βοήθησε ένα σπουδαίο γεγονός: η εφεύρεση της τυπογραφίας. Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος στη Γερμανία εφεύρε τα ξύλινα, κινητά τυπογραφικά στοιχεία, που μ’ αυτά μπορούσε να τυπώσει περισσότερα από ένα αντίτυπα του ίδιου βιβλίου.
Γουτεμβέργιος
Το ξύλινο τυπογραφείο του Γουτεμβέργιου

Το πρώτο βιβλίο που τύπωσε  ήταν  η Αγία Γραφή
Η Αγία Γραφή
Τότε τυπώθηκαν και μελετήθηκαν συγγράμματα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. 
Μεγάλοι αρχιτέκτονες κατασκεύασαν  λαμπρά οικοδομήματα ζωγράφοι και γλύπτες δημιούργησαν αριστουργηματικά έργα· επιστήμονες έκαμαν πολλές εφευρέσεις· σπουδαίοι συγγραφείς έγραψαν λογοτεχνήματα που θαυμάζονται μέχρι  σήμερα.
Μόνα Λίζα (Τζοκόντα), του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ένα από τα πιογνωστά έργα της Αναγέννησης
Η άνθηση αυτή των τεχνών, των επιστημών και των γραμμάτων ονομάστηκε Αναγέννηση.
Πολλοί  μορφωμένοι δεν παραδέχονταν πια ορισμένα από εκείνα που ο πάπας  είχε επιβάλει. Έτσι δημιουργήθηκε μια κίνηση που οδήγησε στη Θρησκευτική μεταρρύθμιση και στη διάσπαση της Δυτικής Εκκλησίας.
Μαρτίνος Λούθηρος, ένας από τους πρωταγωνιστές της Θρησκευτικής Μεταρρύθμισης
Στη  συνέχεια, πνευματικοί άνθρωποι με τα έργα τους προσπάθησαν να διαφωτίσουν τους λαούς να κατανοήσουν τα δικαιώματα τους. Αυτό είναι το λεγόμενο κίνημα του Διαφωτισμού, που επηρέασε πολύ τη σκέψη και  τις ενέργειες των ευρωπαϊκώνλαών. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα του Διαφωτισμού  ήταν η Γαλλική επανάσταση (1789), που ανέτρεψε το καθεστώς των ευγενών  και του βασιλιά στη Γαλλία.
Ευγένιος Ντελακρουά:"Η ελευθερία καθοδηγεί τον λαό"

Η Γαλλική επανάσταση με τα συνθήματα της  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΙΣΟΤΗΤΑ – ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ στάθηκε φωτεινό παράδειγμα για κάθε καταπιεσμένο λαό. Μέσα από τη Γαλλική επανάσταση αναδείχτηκε η ηγετική μορφή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη
Ναπολέων Βοναπάρτης
O Ναπολέοντας οδήγησε τις στρατιές του σε νικηφόρους πολέμους. Τελικά όμως νικήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγεμόνες, που είχαν συμμαχήσει εναντίον του. Για να σταματήσει κάθε επαναστατική κίνηση, δημιουργήθηκε στην Ευρώπη μια συμμαχία, που ονομάστηκε Ιερή συμμαχία (1815).
Το Συνέδριο της Βιέννης απ' όπου ξεκίνησε η Ιερή Συμμαχία
Ο  Αυστριακός Μέττερνιχ, ηγετική μορφή της συμμαχίας



2 Η Ευρώπη στα νεότερα χρόνια

 Και για λίγη εξάσκηση κάντε "ΚΛΙΚ" στην εικονα:












Πηγή:http://users.sch.gr/salnk

 Κάντε "ΚΛΙΚ" στην εικόνα και λύστε το σταυρόλεξο:





 Πηγή : http://www.daskalosk.gr/

18 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΑ ΨΑΘΙΝΑ ΚΑΠΕΛΑ

Δείτε ένα απόσπασμα από τη σειρά της ΕΤ1 " Τα ψάθινα καπέλα" από το ομώνυμο έργο της Μ. Λυμπεράκη που αναφέρεται στο κείμενο του βιβλίου μας.


Ο ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΡΟΣ

Δείτε στο χάρτη τα μέρη που επισκέπτεται το παιδί με το καράβι του:

15 Σεπτεμβρίου 2011

ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ - ΤΑΞΙΔΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ

Οι μαθητές ζωγραφίζουν και αφηγούνται τις περιπλανήσεις και τις περιπέτειες του καραβιού και των επιβατών του.

10 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΓΙΑΣΜΟΣ 1ου Δ.Σ. ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ

Τη Δευτέρα 12-9-2011 και ώρα 9 π.μ. θα τελεστεί ο Αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο σχολείο μας.