28 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ

Η μικρότερη μονάδα ζωής είναι το κύτταρο. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα τα οποία δεν μπορούμε να τα δούμε με γυμνό μάτι, αλλά αποτελούν "μηχανές" που λειτουργούν με απίστευτη ακρίβεια.






 
 
Οι οργανισμοί που αποτελούνται από ένα κύτταρο ονομάζονται μονοκύτταροι, ενώ αυτοί που αποτελούνται από περισσότερα κύτταρα, πολυκύτταροι.
Τα κύτταρα των φυτών και των ζώων έχουν αρκετές ομοιότητες, αλλά παρουσιάζουν και αρκετές διαφορές. 
Στα ζωικά κύτταρα μπορούμε να διακρίνουμε την κυτταρική μεμβράνη, το κυτταρόπλασμα και τον πυρήνα. Βέβαια υπάρχουν και άλλα μέρη, τα οποία όμως θα τα μελετήσετε σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Δείτε την είκόνα ενός ζωικού κυττάρου:
Στα φυτικά κύτταρα θα διακρίνουμε εκτός από τα μέρη που είδαμε στα ζωικά ,επιπλέον και το κυτταρικό τοίχωμα, τα χυμοτόπια και τους χλωροπλάστες.
Ας δούμε τωρα τα μέρη του κυττάρου πιο αναλυτικά:
ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ
Η κυτταρική μεμβράνη διαχωρίζει το κύτταρο από το περιβάλλον του. Από αυτήν περνάνε προς το κύτταρο χρήσιμα υλικά και αποβάλλονται άχρηστα προς τα έξω.





                         ΚΥΤΤΑΡΟΠΛΑΣΜΑ
Το κυτταρόπλασμα είναι ο χώρος ανάμεσα στην κυτταρική μεμβράνη και τον πυρήνα. Σε αυτόν υπάρχουν πολλά μικροσκοπικά οργανίδια με πιο σημαντικά τα μιτοχόνδρια. Τα μιτοχόνδρια αποτελούν τα "εργοστάσια" παραγωγής ενέργειας των κυττάρων.




μιτοχόνδριο σε υπερμεγέθυνση

  ΠΥΡΗΝΑΣ
Ο πυρήνας αποτελεί το"κέντρο ελέγχου" όλων των λειτουργιών του κυττάρου. Σε αυτόν βρίσκονται αποθηκευμένες όλες οι γενετικές πληροφορίες του κυττάρου και μια χημική ένωση,  με δύσκολο όνομα, αλλά πολύ σημαντική για τη ζωή: το δεσοξυριβονουκλεϊνικό οξύ ή πιο απλά DNA.
To DNA που μοιάζει σαν μια σπειροειδή ανεμόσκαλα  είναι ίδιο σε όλα τα κύτταρα ενός ζωντανού οργανισμού και σε αυτό  '' φυλάσσονται " οι γενετικές πληροφορίες με τη μορφή ενός κωδικού ο οποίος εξασφαλίζει την αναπαραγωγή και τη διαιώνιση των ειδών.
 DNA
Στα φυτικά κύτταρα μπορούμε να διακρίνουμε επιπλέον και τα εξης μέρη:
ΚΥΤΤΑΡΙΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑ
Βρίσκεται πάνω από την κυτταρική μεμβράνη των φυτικών κυττάρων, είναι συμπαγές και κάνει το κύτταρο άκαμπτο. Επειδή τα φυτά δεν έχουν σκελετό, στηρίζονται χάρη στην ακαμψία που προσδίδει το κυτταρικό τοίχωμα.
ΧΛΩΡΟΠΛΑΣΤΕΣ
Είναι γεμάτοι με μια πράσινη χρωστική ουσία.Σε αυτή οφείλεται και το πράσινο χρώμα των φύλλων. Στους χλωροπλάστες γίνεται η φωτοσύνθεση.
ΧΥΜΟΤΟΠΙΑ
Τα χυμοτόπια των φυτικών κυττάρων αποτελούν τις αποθήκες τους. Σε αυτά αποθηκεύονται χρήσιμες ουσίες, όπως το άμυλο.


ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΖΩΙΚΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ 
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ, ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ, ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΖΩΙΚΟΥ







ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΥΤΙΚΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ















ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ 
ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ,  ΑΚΑΡΕΩΝ ΣΚΟΝΗΣ, ΚΟΚΚΩΝ ΓΥΡΗΣ, ΙΩΝ  ΚΑΙ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗ ΜΙΑΣ ΚΑΡΦΙΤΣΑΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ;




ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΩΝ ΖΩΙΚΩΝ (ANIMAL CELL) KAI ΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ (PLANT CELL)

23 Μαρτίου 2012

ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΡΟΟΔΟΥ Β΄ ΤΡΙΜΗΝΟΥ

Την Παρασκευή 23-3-2012 από τις 9:30  μέχρι τις 11:00 θα γίνει ενημέρωση για την πρόοδο των μαθητών όλων των τμημάτων του σχολείου μας  και θα δοθούν οι έλεγχοι προόδου του Β΄ τριμήνου για τους μαθητές των Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων.


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012 και από τις 8:10 - 9:30 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων  η σχολική εορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου την οποία έχουν επιμεληθεί οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γ΄ και Δ΄ τάξεων του σχολείου μας.

5 Μαρτίου 2012

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ


Μετά την πτώση του Μεσολογγίου, ο Κιουταχής με 10.000 στρατό, προχώρησε στην Αττική, κατέλαβε την Αθήνα και πολιόρκησε την Ακρόπολη.Οι Έλληνες ήταν λίγοι, αλλά αποφασισμένοι να πολεμήσουν ως το τέλος μιμούμενοι το παράδειγμα των Μεσολογγιτών. Αρχηγός των Ελλήνων ήταν ο Γκούρας ο οποίος προσπαθούσε να "κρατήσει" την Ακρόπολη και ταυτόχρονα "ζωντανή" την επανάσταση στη Στερεά, αφού πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις σκέφτονταν τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους μόνο όμως από τις περιοχές που θα ήταν επαναστατημένες.Ο Γιάννης Γκούρας υπερασπίστηκε γενναία την Ακρόπολη ως το θάνατό του.
Η πολιορκία της Ακρόπολης από τον Κιουταχή

Εκείνη τη δύσκολη στιγμή διορίστηκε αρχιστράτηγος της Στερεάς ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, άντρας με μεγάλες στρατηγικές ικανότητες. 

Γεώργιος Καραϊσκάκης
Πιο πάνω βλέπετε το Μοναστήρι  της Παναγιάς της Προυσιώτισσας στο Ν. Ευρυτανίας στο οποίο ο στρατηγός Γ. Καραϊσκάκης δώρισε το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη θέρμη, η οποία τον ταλαιπωρούσε και από την οποία γιατρεύτηκε κατά την παραμονή του στη Μονή.Στο συγκεκριμένο Μοναστήρι ο Καραϊσκάκης βρήκε καταφύγιο σε πολλές δύσκολες στιγμές του.
Το Σκευοφυλάκιο της Μονής διαθέτει σήμερα τα όπλα του Καραϊσκάκη.
Η Παναγιά η Προυσιώτισσα
Έτσι δημιούργησε φρουρές από τον Κορινθιακό κόλπο έως τον Ευβοϊκό. Και πράγματι, ανάγκασε τον Κιουταχή να εγκαταλείψει την Αττική. Μάλιστα και σε δυο μάχες που έδωσαν Τούρκοι και Έλληνες στην Αράχωβα και στο Δίστομο, οι Τούρκοι υποχρεώθηκαν σε μεγάλες ήττες.
Ο Καραϊσκάκης ξέροντας ότι δε μπορεί να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο τον Κιουταχή, αποφάσισε να αποκόψει τον εφοδιασμό του τουρκικού στρατού από τη Θεσσαλία.
Η μάχη της Αράχωβας ( 17-24 Νοεμβρίου) κατέληξε σε μεγάλη νίκη των Ελλήνων, χάρη στο στρατηγικό σχέδιο του Καραϊσκάκη.
Στη συνέχεια, προχώρησε στην Αττική κι έστησε το στρατόπεδο του στο Κερατσίνι και στην Καστέλλα από όπου και είχε αρκετές επιτυχίες εναντίον των Τούρκων.


Η απόβαση του Καραϊσκάκη στο Φάληρο
Πίνακας του Θ. Βρυζάκη με θέμα "Το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη στην Καστέλλα".
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ενίσχυσε τη φρουρά της Ακρόπολης και διόρισε αρχηγούς του στρατού και του στόλου τους Άγγλους Τσορτς και Κόχραν.


Τσωρτς
Οι δυο αρχηγοί όμως είχαν διαφορετική άποψη από τον Καραϊσκάκη και αποφάσισαν την αντιμετώπιση "κατά μέτωπο" του τουρκικού στρατού.
Την παραμονή της επίθεσης κι ενώ ο Καραϊσκάκης είχε δώσει διαταγή να μην πέσει τουφεκιά, έγινε μια μικροσυμπλοκή που εξελίχτηκε σε μάχη. Άρρωστος και με πυρετό πετάχτηκε από τη σκηνή του και προσπάθησε να περιορίσει το κακό. Αλλά ένα βόλι τον βρήκε θανάσιμα και την άλλη μέρα ξεψύχησε.Ήταν η μέρα της γιορτής του (23-4-1827) Όλοι κατάλαβαν ότι ο χαμός του μεγάλου αυτού άντρα ήταν τεράστια απώλεια.
Ο θρήνος για το μεγάλο ήρωα
Άνδρες, γυναίκες και παιδιά με θρήνους και πραγματική συντριβή συνόδευσαν τον νεκρό μέχρι τη Σαλαμίνα, όπου και τάφηκε στο ναό του Αγίου Δημητρίου.


Ο τάφος σήμερα
Το μνημείο στο Φάληρο

Η μάχη που ακολούθησε, στον Ανάλατο, λίγο έξω από τον Πειραιά και μη έχοντας ικανό στρατηγό πια οι Έλληνες, κατέληξε σε μεγάλη καταστροφή του ελληνικού στρατού. Ο Κιουταχής χτύπησε με πεζικό και ιππικό τους Έλληνες και πολλοί οπλαρχηγοί σημαντικοί σκοτώθηκαν ενώ και η φρουρά της Ακρόπολης αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει.


Λ. Βεΐκος και Γ.
Δράκος, σπουδαίοι οπλαρχηγοί που "χάθηκαν"στη μάχη του Ανάλατου
 
Η κυριαρχία πια του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο και του Κιουταχή στη Στερεά είχε φέρει την Επανάσταση σε πολύ δύσκολη θέση...

28. Ο αγώνας γύρω από την Ακρόπολη