29 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ "ΚΑΤΑΚΤΟΥΝ" ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ

Οι Ρωμαίοι με την κατάκτηση της Ελλάδας γνώρισαν από κοντά τον πολιτισμό των Ελλήνων. 

Γοητεύτηκαν από τους ωραίους ναούς
Παρθενώνας
Tα αγάλματα των θεών και των ηρώων
Ποσειδώνας
Tα θέατρα και τα στάδιά τους
Θέατρο Επιδαύρου
 Tις τοπικές και τις πανελλήνιες γιορτές τους
Η πομπή των Παναθηναίων περνά μέσα από την Αθηναϊκή αγορά
Στις ελληνικές πόλεις, ιδιαίτερα στην Αθήνα, γνώρισαν ονομαστούς δασκάλους και δημιουργούς και θαύμασαν την πρόοδο τους στα γράμματα και τις καλές τέχνες.
Ο θαυμασμός αυτός τους έκανε να αλλάξουν την αρχική σκληρή στάση τους απέναντι στους κατακτημένους Έλληνες και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους, για να κάνουν παρόμοια έργα στη Ρώμη και σε όλες περιοχές της αυτοκρατορίας. 
Έτσι στα χρόνια που ακολούθησαν:
Κτίζουν σπίτια και δημόσια κτήρια με ελληνικά σχέδια και τα στολίζουν με αγάλματα και έργα τέχνης που κάνουν Έλληνες τεχνίτες.
Άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, ρωμαϊκό αντίγραφο του πρωτότυπου έργου

Μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, που μιλιέται σ' όλες τις κατακτημένες χώρες της Ανατολής.

Παίρνουν Έλληνες δασκάλους για τα παιδιά τους και συχνά τα στέλνουν στην Ελλάδα να σπουδάσουν.
Καλλιεργούν τη δική τους γλώσσα, τη λατινική, και μεταφράζουν σ' αυτή έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. Παίζουν ακόμη στα θέατρά τους ελληνικές τραγωδίες και κωμωδίες.

Φιλέλληνες Ρωμαίοι αυτοκράτορες και άρχοντες πόλεων δαπανούν πολλά χρήματα και κοσμούν με θαυμαστά έργα την Αθήνα και άλλους ελληνικούς χώρους.
Αδριανός
Ο Αδριανός βοήθησε στην ολοκλήρωση και τελειοποίηση του Ναού του Ολυμπίου Διός. Γύρω στα 131 -132 μ.Χ. ήρθε  να εγκαινιάσει το μεγαλοπρεπές δημιούργημά  του και αφιέρωσε στο εσωτερικό του ναού το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός.
Οι Αθηναιοι, θέλοντας να τιμήσουν τον φιλαθήναιο αυτοκράτορα έκτισαν την Πύλη του Αδριανού. Κάτω από αυτή τη δοξαστική πύλη πέρασε ο Αδριανός όταν ήρθε για τα εγκαίνια του μνημειώδους ναού του Ολυμπίου Διός.
Ηρώδης Αττικός
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Η Ρωμαϊκή Αγορά
Το  Αγορανομείο
Το Ωρολόγιο του Κυρρήστου ή Πύργος των Ανέμων ή Αέρηδες
 Όλα αυτά έφεραν πιο κοντά τους δύο λαούς και τους βοήθησαν να γνωρίσει καλύτερα ο ένας τον άλλο. Από τη συνύπαρξη και τη συνεργασία αυτή γεννήθηκε ένας νέος πολιτισμός, ο ελληνορωμαϊκός, που θαυμαστά έργα του υπάρχουν ακόμη γύρω μας και κοντά μας.
Το Πάνθεον, ναός αφιερωμένος στους θεούς της Αρχαίας Ρώμης, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κτήρια της αρχαιότητας.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΗΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ












ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ


Την εργασία επιμελήθηκε η μαθήτρια Ζαχαρούλα Π.

28 Σεπτεμβρίου 2010

1.ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΗΡΩΔΕΙΟ


Στην ιστορία της Δ΄ τάξης μάθαμε ότι το 146 π.Χ. οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Ελλάδα, ύστερα από μακροχρόνιους πολέμους. 
Η ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΜΗ ΤΗΣ
 Από τα πρώτα χρόνια της κατάκτησής της όμως αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες στη διακυβέρνηση των κατακτημένων πόλεων. Γι’ αυτό, στο πρώτο διάστημα κατοχής της χώρας, εφάρμοσαν ιδιαίτερα σκληρά μέτρα για τη διοίκησή της.
ΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ
Πρώτη φροντίδα των Ρωμαίων ήταν να κρατήσουν τους Έλληνες διχασμένους και να τους εμποδίσουν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Γι' αυτό, αμέσως μετά την κατάκτηση, κατάργησαν τα δημοκρατικά πολιτεύματα και τις συμμαχίες των ηττημένων πόλεων-κρατών. Εφάρμοσαν δηλαδή για τη διακυβέρνησή τους το «διαίρει και βασίλευε».
Βασικό κριτήριο για το νέο τρόπο διοίκησης κάθε πόλης ήταν η στάση που αυτή είχε τηρήσει στους ελληνορωμαϊκούς πολέμους. Έτσι:
Σε όσες συμμάχησαν μαζί τους ή δεν αντιστάθηκαν στις λεγεώνες, τους παραχωρούσαν ανεξαρτησία ή αυτονομία και ανέθεταν τη διοίκησή τους σε φιλορωμαίους Έλληνες.
ΡΩΜΑΪΚΗ ΛΕΓΕΩΝΑ
 Σε όσες όμως αντιστάθηκαν, φέρθηκαν ανελέητα. Γκρέμισαν τα τείχη τους, άρπαξαν θησαυρούς και έργα τέχνης, επέβαλαν βαρύτατους φόρους, αφόπλισαν και αιχμαλώτισαν τους κατοίκους τους. Στις πόλεις αυτές εγκατέστησαν μόνιμες ρωμαϊκές φρουρές και ανέθεσαν τη διοίκησή τους σε Ρωμαίους αξιωματούχους.
ΡΩΜΑΪΚΕΣ ΛΕΓΕΩΝΕΣ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ
Δυσάρεστες συνέπειες για τους Έλληνες όμως είχε και η διαρκής παρουσία ρωμαϊκού στρατού στον τόπο τους.  Οι λεγεώνες τρέφονταν από τα προϊόντα της υπαίθρου και συχνά στρατολογούσαν τους κατοίκους της. 
ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΡΩΜΑΪΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Οι πληθυσμοί ένιωθαν ανασφαλείς και φοβισμένοι. Πολλοί εγκατέλειπαν τη γη τους και κατέφευγαν στις πόλεις. Κι εκεί όμως τους περίμεναν η φτώχεια, η διαρκής παρουσία και η απειλή των κατακτητών.
Κατά την περίοδο της ρωμαϊκής κυριαρχίας χιλιάδες αιχμάλωτοι Έλληνες και ανεκτίμητα έργα τέχνης μεταφέρθηκαν στη Ρώμη για να επιδειχθούν στους Θριάμβους των νικητών στρατηγών.
ΡΩΜΑΪΚΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ
ΡΩΜΑΪΚΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ


 Έφιππος ανδριάντας του Αλεξάνδρου του Φιλίππου. ΄Εργο του
 διάσημου Λυσίππου,  από την  Κόρινθο. Εκλάπη από τους Ρωμαίους από την σημερινή αρχαιολογική περιοχή του Δίον Πιερίας, μετά την κατάληψη της Ελλάδος από τους Ρωμαίους. Αποκαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές στο Ερκολάνο της Ιταλίας. Σήμερα βρίσκεται  στο αρχαιολογικό μουσείο της Νάπολης.

Όλα αυτά δημιούργησαν έντονη δυσαρέσκεια στους Έλληνες, οι οποίοι για πρώτη φορά βρέθηκαν υπόδουλοι σ’ έναν ξένο λαό. Γι’ αυτό πολλές φορές ξεσηκώθηκαν κατά των κατακτητών. Ο ρωμαϊκός στρατός όμως κατέπνιξε αυτές τις εξεγέρσεις και τιμωρούσε σκληρά αυτούς που θεωρούσε πρωταίτιους.

27 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ: ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Γνωρίζουμε ότι κάθε άνθρωπος έχει την ταυτότητά του, η οποία περιέχει ορισμένα στοιχεία που αφορούν αποκλειστικά τον ίδιο, τον κάτοχο της ταυτότητας. 
Με την ίδια λογική φτιάχνουμε και την ταυτότητα κάθε χάρτη, έτσι ώστε όταν τον χρειαζόμαστε να ξέρουμε πώς θα τον αναζητήσουμε.
Για να ζητήσετε από τη Διεύθυνση του σχολείου τους χάρτες που θα χρησιμοποιήσετε, πρέπει να ξέρετε τον τίτλο του κάθε χάρτη. 
Ο τίτλος είναι μια χαρακτηριστική φράση, η οποία δηλώνει το περιεχόμενο του χάρτη και επομένως αποτελεί στοιχείο της ταυτότητάς του.
Ο χάρτης είναι ένα «εργαλείο» που μας δίνει πληροφορίες για έναν τόπο. Για να απεικονίζουμε ευκολότερα αυτές τις πληροφορίες, χρησιμοποιούμε αντί για λέξεις, σύμβολα και χρώματα, το καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο στοιχείο του τόπου που απεικονίζει ο χάρτης. Τα σύμβολα και τα χρώματα αυτά σχηματίζουν ένα «χαρτογραφικό αλφάβητο», με το οποίο μπορούμε να «διαβάζουμε» τους χάρτες σε όποια γλώσσα κι αν είναι γραμμένοι και αποτελούν το υπόμνημα του χάρτη. 
          
ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗ!!!

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ  ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΑΙΡΙΑΞΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ ΕΞΑΣΚΗΘΕΙΤΕ  ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ






ΤΑΙΡΙΑΞΤΕ ΚΙ ΕΔΩ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ








ΠΑΙΞΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ ΠΑΝΩ ΤΟΥ



ΠΑΡΤΙ ΣΤΗ ... ΛΑΣΠΗ

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ, ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ

26 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΧΑΡΤΩΝ

Οι παραπάνω χάρτες  απεικονίζουν την Ελλάδα, αλλά ο καθένας μάς δίνει διαφορετικές πληροφορίες για τη χώρα μας. Υπάρχουν χάρτες που είναι βασικοί για κάθε τόπο, αφού μας δίνουν πληροφορίες για τη μορφή του εδάφους και για τα έργα των ανθρώπων πάνω σε αυτό. Οι χάρτες αυτοί ονομάζονται γενικοί.
Υπάρχουν επίσης και χάρτες που αναφέρονται σε ένα χαρακτηριστικό θέμα, που μπορεί να ενδιαφέρει μόνο ορισμένους ανθρώπους. Διαφορετικοί χάρτες ενδιαφέρουν ένα ναυτικό, έναν πεζοπόρο, έναν άνθρωπο που χρησιμοποιεί το μετρό ή τις αστικές συγκοινωνίες ή κάποιον που θέλει να μάθει τις μεταβολές της θερμοκρασίας σε έναν τόπο. Οι χάρτες αυτοί ονομάζονται θεματικοί.
Ο παρακάτω χάρτης παρουσιάζει βασικά στοιχεία για τη χώρα μας, όπως βουνά, νησιά, ποτάμια κ.ά. και ονομάζεται γεωμορφολογικός  ή γεωφυσικός χάρτης .

 Ο επόμενος χάρτης δίνει μεγαλύτερη σημασία στα ανθρωπογενή χαρακτηριστικά, όπως οι πόλεις, τα λιμάνια, οι δρόμοι κ.ά. και ονομάζεται πολιτικός χάρτης. 
Οι χάρτες που παρουσιάζουν δρόμους, οικοδομικά τετράγωνα, πάρκα της πόλης κ.ά. είναι οι αστικοί χάρτες.
 Οι χάρτες που παρουσιάζουν τα προϊόντα, τα οποία παράγονται σε διαφορετικές περιοχές είναι οι χάρτες παραγωγής προϊόντων
Οι χάρτες που παρουσιάζουν αρχαιολογικούς τόπους και μνημεία είναι οι ιστορικοί χάρτες.

 Οι χάρτες που παρουσιάζουν τις πορείες του Αποστόλου Παύλου και τους Αγίους Τόπους είναι οι θρησκευτικοί χάρτες.
Εκτός από αυτές τις ομάδες χαρτών υπάρχουν και άλλες κατηγορίες που δίνουν ποικίλες πληροφορίες, όπως οι οδικοί χάρτες, οι κλιματικοί χάρτες, οι μετεωρολογικοί και άλλοι.







Παρατηρώντας τους χάρτες βλέπουμε ότι πληροφορίες για την ίδια περιοχή βρίσκονται σε διαφορετικούς χάρτες.

Άρα, εάν θέλουμε να μελετήσουμε μια περιοχή, θα πρέπει να έχουμε όχι μόνο γενικούς, αλλά και αρκετούς θεματικούς χάρτες της.
Κάντε κλικ στην εικόνα και δείτε σε ένα διαδραστικό χάρτη την πορεία διαφόρων αυτοκρατοριών και δυναστειών στην ιστορία γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα.