2 Δεκεμβρίου 2010

ΜΕΓΑΛΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ομάδες νησιών που βρίσκονται στην ίδια θαλάσσια περιοχή συνιστούν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα.
Τα κυριότερα νησιωτικά συμπλέγματα της Ελλάδας είναι: οι Κυκλάδες, οι Σποράδες, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
 ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

Ορισμένα νησιά της χώρας μας, όπως η Σαντορίνη, η Μήλος, η Νίσυρος, δημιουργήθηκαν από εκρήξεις ηφαιστείων. Ο επισκέπτης αυτών των νησιών αντιλαμβάνεται την ύπαρξη των ηφαιστείων από το χρώμα των πετρωμάτων και τη μυρωδιά θειαφιού.
Περίπου το 1/5 της συνολικής επιφάνειας της Ελλάδας αποτελείται από νησιά. Όπως έχουμε ήδη μάθει, τα ελληνικά νησιά είναι περισσότερα από 2.000 και τα πιο πολλά από αυτά βρίσκονται στο Αιγαίο πέλαγος.
Τα δέκα μεγαλύτερα σε έκταση ελληνικά νησιά είναι:


1. Κρήτη                      6. Κεφαλονιά
2. Εύβοια                    7. Κέρκυρα
3. Λέσβος                    8. Σάμος
4. Ρόδος                      9. Λήμνος
5. Χίος                       10. Νάξος 
 ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΑ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

Το Αιγαίο ενώνει δύο ηπείρους, την Ασία και την Ευρώπη. Ενώνει δύο θάλασσες, τον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο. Επίσης βρίσκεται πολύ κοντά στους πρώτους ανατολικούς πολιτισμούς και στην Αφρική. 
Φυσικό ήταν λοιπόν να έχει και μια ιδιαίτερη θέση στη μουσική παράδοση του τόπου μας.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΖΑΣ ΚΩΧ.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΣΔΑΚΗ

Λόγω της θέσης του, το Αιγαίο έγινε χώρος συνάντησης του πολιτισμού της Ανατολής και του σύγχρονου πολιτισμού της Δύσης. Έτσι στο χώρο του διαμορφώθηκε ένας πολιτισμός που έχει στοιχεία και από τους δύο.
Ο ελληνικός πολιτισμός αναπτύχθηκε στα παράλια της Μικράς Ασίας και κατόπιν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι ένας πολιτισμός που πρώτα δημιούργησε αξίες, όπως αυτή του ανθρωπισμού  (ο άνθρωπος ως άτομο), της δημοκρατίας                (ο άνθρωπος ως πολίτης), του αθλητισμού              (ο άνθρωπος λάτρης της σωματικής ομορφιάς), της επιστήμης (ο άνθρωπος ως ερευνητής) και της φιλοσοφίας (ο άνθρωπος ως στοχαστής).
ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ