19 Ιανουαρίου 2011

ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΕΛΩΝΕΣ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ

Δραματικά έχει μειωθεί ο πληθυσμός των χελωνών του γλυκού νερού, σύμφωνα με νέα έρευνα της οργάνωσης Conservation International
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη των ερευνητών, τουλάχιστον το 1/3 από τα 280 είδη χελωνών απειλείται με εξαφάνιση, κυρίως λόγω του παράνομου εμπορίου. Επιπλέον, εκτιμάται στη μείωση του πληθυσμού τους έχει συμβάλλει και η καταστροφή των οικοσυστημάτων τους από την κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το είδος Rafetus swinhoei έχει σχεδόν εξαφανιστεί, αφού παγκοσμίως έχουν απομείνει μόνο τέσσερις χελώνες.«Αυτά τα ζώα χρειάζονται 15 με 20 χρόνια για να ωριμάσουν. Μετά ζουν άλλα 30 με 40 χρόνια και κάθε χρόνο γεννούν τα αυγά τους. Αν διώξουμε τις χελώνες από τα οικοσυστήματα πριν φτάσουν την ηλικία ωρίμανσης ώστε να αναπαραχθούν, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος», τόνισε σε δηλώσεις του ο διευθυντής της Conservation International, δρ. Peter Paul van Dijk. 
Οι χελώνες του γλυκού νερού ζουν σε ποτάμια, λίμνες, βάλτους, έλη, ακόμα και σε περιοχές με μαγκρόβια. Είναι ιδιαίτερα περιζήτητες στην Ασία και την Κίνα, όπου το κρέας τους χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς. Η επιχείρηση που έχει στηθεί γύρω από τις χελώνες γλυκού νερού είναι τόσο κερδοφόρα, που στο παιχνίδι έχουν μπει ακόμα και εκτροφεία. 
Στο μεταξύ, οι οικότοποί τους συνεχίζουν να υποβαθμίζονται με αμείωτους ρυθμούς, ενώ οι συλλέκτες πληρώνουν αδρά για το κέλυφός τους.
Πηγή: econews