13 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΠΟΤΑΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αν παρατηρήσουμε έναν ποταμό από την αρχή ως το τέλος της πορείας του θα διακρίνουμε τρία βασικά μέρη:
1.Τις πηγές: είναι το μέρος του ποταμού που βρίσκεται ψηλά στα βουνά, όπου υπάρχουν μεγάλες ποσότητες χιονιού και νερού.
2.Την κυρίως ροή: είναι το μεγαλύτερο μέρος του ποταμού, που ξεκινά από τις πηγές και φθάνει μέχρι τη θάλασσα. Κατά μήκος του τμήματος αυτού πολλοί παρα­πόταμοι ενώνονται με αυτό και έτσι αυξάνεται η ποσότητα νερού που μεταφέρει το ποτάμι.
3.Τις εκβολές: είναι το τμήμα του ποταμού που καταλήγει στη θάλασσα και συνήθως χωρίζεται σε πολλά μικρότερα τμήματα σχηματίζοντας ένα Δέλτα

Εκεί η περιοχή έχει μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον, γιατί συγκεντρώνονται σπάνια πουλιά και πολλά είδη φυτών.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥ, ΤΟΥ ΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ.








Η Ελλάδα έχει πολλούς ορμητικούς ποταμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν μικρό μήκος. Η ορμητικότητα τους οφείλεται στο γεγονός ότι διασχίζουν μικρή απόσταση ξεκινώντας από το βουνό μέχρι να φθάσουν χαμηλότερα στο επίπεδο της θάλασσας. Η ποσότητα νερού που μεταφέρουν είναι διαφορετική από εποχή σε εποχή. Πολύ νερό μεταφέρουν κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα, όταν παρατηρούνται έντονες βροχοπτώσεις. Οι πηγές των μεγαλύτερων ποταμών βρίσκονται στην οροσειρά της Πίνδου, η οποία καθορίζει την κατεύθυνση της ροής τους προς το Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΥΣ ΠΟΤΑΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ








Πολλές φορές τα ποτάμια σχηματίζουν απότομα  φαράγγια, όπου το άγριο και απότομο τοπίο σε συνδυασμό με τα μεγάλα δέντρα και τους μαγευτικούς ήχους παρουσιάζει στον περιηγητή το μεγαλείο της φύσης.
ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ 

Ο υγροβιότοπος του Έβρου
Ο υγρότοπος του Δέλτα του Έβρου θεωρείται από τους πλέον αξιόλογους σε όλη την Ευρώπη. Το ήπιο κλίμα της περιοχής δημιουργεί κατάλληλες προϋποθέσεις για την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ζώων και φυτών. Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 350 είδη φυτών. Έχουν εντοπιστεί 304 είδη πουλιών (από τα 408 που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα). Επίσης στα νερά του ζουν 45 διαφορετικά είδη ψαριών, γλυκού και θαλάσσιου νερού. Υπάρχουν 21 είδη ερπετών και στην ευρύτερη περιοχή ζουν περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών. Το Δέλτα του Έβρου χρησιμεύει όχι μόνο ως σταθμός διαχείμασης ή ενδιάμεσος σταθμός μεταναστευτικών πουλιών, αλλά και ως τόπος αναπαραγωγής σπάνιων και απειλούμενων ειδών πτηνών. Για το λόγο αυτό η περιοχή προστατεύεται από τη διεθνή Συνθήκη Ραμσάρ.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ
 ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. 








ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗ!
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕΤΕ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥΣ ΠΟΤΑΜΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ. ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΡΕΧΕΙ!!!








ΚΑΙ ΛΙΓΗ..."ΠΟΤΑΜΟΚΡΕΜΑΛΑ"!