5 Μαΐου 2011

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΙ

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας
Τα ηφαίστεια, όπως και οι σεισμοί, είναι διεργασίες που δρουν στο εσωτερικό της Γης, αλλά τα αποτελέσματα τους επιδρούν στην επιφάνεια της αλλάζοντας τη μορφή της. Η λάβα που εξέρχεται από τον κρατήρα του ηφαιστείου στερεοποιείται στην επιφάνεια της Γης δημιουργώντας νέα εδάφη. Ένα από τα σημαντικότερα ηφαίστεια είναι εκείνο της Θήρας (Σαντορίνης).

Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια δυνατή έκρηξη αυτού του ηφαιστείου δημιούργησε ισχυρά κύματα στο Αιγαίο πέλαγος, τα οποία κατέστρεψαν το Μινωικό Πολιτισμό στην Κρήτη. Η λάβα, που βγαίνει από τον κρατήρα του ηφαιστείου, ρέει στις γύρω περιοχές και μαζί με την ηφαιστειακή τέφρα δημιουργούν εύφορα εδάφη. Τα εδάφη αυτά ονομάζονται ηφαιστειογενή .Όλα τα ηφαίστεια δεν είναι ενεργά, ώστε να δραστηριοποιούνται και να εκρήγνυνται. Πολλά από αυτά είναι σβησμένα, που σημαίνει ότι δραστηριοποιήθηκαν στις περιόδους εκείνες, για τις οποίες ο άνθρωπος δεν έχει ιστορικές μαρτυρίες.
Απόσπασμα από την ταινία του BBC  «ΠΟΜΠΗΙΑ, η τελευταία μέρα»
Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο, που συμβαίνει στο εσωτερικό της Γης και τα αποτελέσματα του επιδρούν στην επιφάνεια της προκαλώντας συχνά μεγάλες καταστροφές. Ένας δυνατός σεισμός μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στο γήινο ανάγλυφο.
Δείτε τις διαχρονικές αλλαγές στην επιφάνεια της Γης



Ένας σεισμός μπορεί επίσης να δημιουργήσει ρήγματα, φαράγγια, να βυθίσει ή και να ανυψώσει κομμάτια ξηράς στη θάλασσα.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
 
Η Ελλάδα είναι σεισμογενής περιοχή και μάλιστα η πιο σεισμογενής χώρα στην Ευρώπη. Εφόσον ο κίνδυνος από τους σεισμούς είναι μεγάλος για πολλές περιοχές της πατρίδας μας, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να προστατευτούμε στην περίπτωση σεισμού. 

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΗΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ Ο.Α.Σ.Π. (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ  ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ





Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα και δείτε ένα εντυπωσιακό χάρτη των σεισμών στην Ελλάδα σε πραγματικό χρόνο από την  ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, του  τμήματος  Γεωλογίας, του  τομέα Γεωφυσικής Γεωθερμίας.