21 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ

Την εποχή που η Ελλάδα ήταν σκλαβωμένη στους Τούρκους, στην Ευρώπη σημειώθηκαν κάποια πολύ σημαντικά γεγονότα, που η επίδρασή τους έγινε φανερή σ’ όλο τον κόσμο.
Αυτή την εποχή γενικεύτηκε στην Ευρώπη η χρήση της μπαρούτης. 
Μπαρούτη (πυρίτιδα)
Κατασκευάστηκαν πυροβόλα όπλα, που έδιναν μεγάλη δύναμη σε  όποιον τα είχε. 
Κανόνι της εποχής
Τα παλιά όπλα έχασαν την αξία τους, οι βασιλιάδες δημιούργησαν ισχυρούς στρατούς και συγκέντρωσαν όλες τις εξουσίες στα χέρια τους. Άρχισαν να συναγωνίζονται για το ποιος θα κυριαρχήσει σε περισσότερες χώρες. Αυτό τους οδήγησε στο να ενισχύσουν τις προσπάθειες για τολμηρά εξερευνητικά ταξίδια. Ο πιο ονομαστός θαλασσοπόρος ήταν ο Χριστόφορος  Κολόμβος που ανακάλυψε  την Αμερική (1492). Ύστερα απ’ αυτόν, πολλοί έκαμαν εξερευνήσεις σε άγνωστες χώρες. Το 16ο αιώνα πραγματοποιήθηκε από το Μαγγελάνο ο πρώτος γύρος της γης.

Η ανακάλυψη νέων χωρών και η οικονομική ανάπτυξη που ακολούθησε δημιούργησαν νέες συνθήκες. Οι άνθρωποι απέκτησαν περισσότερες γνώσεις για τον κόσμο. Σ’  αυτό βοήθησε ένα σπουδαίο γεγονός: η εφεύρεση της τυπογραφίας. Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος στη Γερμανία εφεύρε τα ξύλινα, κινητά τυπογραφικά στοιχεία, που μ’ αυτά μπορούσε να τυπώσει περισσότερα από ένα αντίτυπα του ίδιου βιβλίου.
Γουτεμβέργιος
Το ξύλινο τυπογραφείο του Γουτεμβέργιου

Το πρώτο βιβλίο που τύπωσε  ήταν  η Αγία Γραφή
Η Αγία Γραφή
Τότε τυπώθηκαν και μελετήθηκαν συγγράμματα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. 
Μεγάλοι αρχιτέκτονες κατασκεύασαν  λαμπρά οικοδομήματα ζωγράφοι και γλύπτες δημιούργησαν αριστουργηματικά έργα· επιστήμονες έκαμαν πολλές εφευρέσεις· σπουδαίοι συγγραφείς έγραψαν λογοτεχνήματα που θαυμάζονται μέχρι  σήμερα.
Μόνα Λίζα (Τζοκόντα), του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ένα από τα πιογνωστά έργα της Αναγέννησης
Η άνθηση αυτή των τεχνών, των επιστημών και των γραμμάτων ονομάστηκε Αναγέννηση.
Πολλοί  μορφωμένοι δεν παραδέχονταν πια ορισμένα από εκείνα που ο πάπας  είχε επιβάλει. Έτσι δημιουργήθηκε μια κίνηση που οδήγησε στη Θρησκευτική μεταρρύθμιση και στη διάσπαση της Δυτικής Εκκλησίας.
Μαρτίνος Λούθηρος, ένας από τους πρωταγωνιστές της Θρησκευτικής Μεταρρύθμισης
Στη  συνέχεια, πνευματικοί άνθρωποι με τα έργα τους προσπάθησαν να διαφωτίσουν τους λαούς να κατανοήσουν τα δικαιώματα τους. Αυτό είναι το λεγόμενο κίνημα του Διαφωτισμού, που επηρέασε πολύ τη σκέψη και  τις ενέργειες των ευρωπαϊκώνλαών. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα του Διαφωτισμού  ήταν η Γαλλική επανάσταση (1789), που ανέτρεψε το καθεστώς των ευγενών  και του βασιλιά στη Γαλλία.
Ευγένιος Ντελακρουά:"Η ελευθερία καθοδηγεί τον λαό"

Η Γαλλική επανάσταση με τα συνθήματα της  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΙΣΟΤΗΤΑ – ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ στάθηκε φωτεινό παράδειγμα για κάθε καταπιεσμένο λαό. Μέσα από τη Γαλλική επανάσταση αναδείχτηκε η ηγετική μορφή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη
Ναπολέων Βοναπάρτης
O Ναπολέοντας οδήγησε τις στρατιές του σε νικηφόρους πολέμους. Τελικά όμως νικήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγεμόνες, που είχαν συμμαχήσει εναντίον του. Για να σταματήσει κάθε επαναστατική κίνηση, δημιουργήθηκε στην Ευρώπη μια συμμαχία, που ονομάστηκε Ιερή συμμαχία (1815).
Το Συνέδριο της Βιέννης απ' όπου ξεκίνησε η Ιερή Συμμαχία
Ο  Αυστριακός Μέττερνιχ, ηγετική μορφή της συμμαχίας



2 Η Ευρώπη στα νεότερα χρόνια

 Και για λίγη εξάσκηση κάντε "ΚΛΙΚ" στην εικονα:












Πηγή:http://users.sch.gr/salnk

 Κάντε "ΚΛΙΚ" στην εικόνα και λύστε το σταυρόλεξο:





 Πηγή : http://www.daskalosk.gr/