6 Οκτωβρίου 2011

ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΝ

Οι σκλαβωμένοι Έλληνες υπέφεραν πολλά από τους Τούρκους. Σύμφωνα με τους τουρκικούς νόμους, ο ραγιάς (υπόδουλος), για να έχει το δικαίωμα να ζει στην επικράτεια του σουλτάνου, Θα έπρεπε να πληρώνει το λεγόμενο κεφαλικό φόρο (χαράτσι).

Συλλογή φόρων
Ακόμα έπρεπε οι χριστιανοί να πληρώνουν και το φόρο της γης, για να έχουν δικαίωμα να την καλλιεργούν. Οι φόροι αυτοί πληρώνονταν κάθε χρόνο. Οι Τούρκοι, γενικά, θεωρούσαν τους ραγιάδες κατώτερους. Τους ανάγκαζαν να ντύνονται φτωχικά, να κατοικούν σε μικρά σπίτια και σε φτωχογειτονιές, να εκτελούν αγγαρείες, να παραμερίζουν στο δρόμο και να σκύβουν, όταν περνούσαν Τούρκοι. 
Σκλαβοπάζαρο
Κι ακόμη τους ταπείνωναν και τους εξευτέλιζαν, τους αδικούσαν και πολλές φορές τους περνούσαν από φοβερά βασανιστήρια. Ιδιαίτερα οδυνηρός ήταν για τους Έλληνες ο «φόρος αίματος», το παιδομάζωμα
Παιδομάζωμα
Οι νέοι που στρατολογούνταν με το παιδομάζωμα προορίζονταν για τα τάγματα των γενιτσάρων, για ακόλουθοι του σουλτάνου ή για αξιωματούχοι.
Γενίτσαροι με επίσημη στολή
Εκπαιδεύονταν έτσι, ώστε να γίνουν φανατικοί μουσουλμάνοι και να ξεχάσουν ολωσδιόλου την οικογένειά τους, την πατρίδα τους, τη θρησκεία τους.

Γενίτσαροι ασκούμενοι στο τόξο
Μια φοβερή δοκιμασία για τους χριστιανούς ήταν ο εξισλαμισμός. Οι Τούρκοι ανάγκαζαν συχνά τους χριστιανούς να ασπαστούν τη μουσουλμανική θρησκεία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτίμησαν μαρτυρικό θάνατο παρά να αλλάξουν την πίστη τους.
Βασανιστήρια και εξισλαμισμός
Πολλούς απ’ αυτούς τους νεομάρτυρες η εκκλησία τους τιμά ως αγίους. Ωστόσο, αρκετοί απ’ αυτούς, που υποχρεώθηκαν να ασπαστούν τον ισλαμισμό, εξωτερικά έκαναν πως είναι μουσουλμάνοι, κρυφά όμως παρέμεναν χριστιανοί· ήταν οι λεγόμενοι κρυπτοχριστιανοί.
Η Παναγία Σουμελά, καταφύγιο κρυπτοχριστιανών
Μεγάλο χτύπημα για τον ελληνισμό ήταν και η ναυτολογία των χριστιανών ραγιάδων. Οι Τούρκοι υποχρέωναν τους σκλαβωμένους να υπηρετήσουν στα τουρκικά καράβια· κι αυτό γιατί οι Έλληνες γνώριζαν θαυμάσια τη ναυτική τέχνη. 
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εκείνη την εποχή τα παραθαλάσσια μέρη και τα νησιά υπέφεραν πολύ από την πειρατεία. Τούρκοι, Αλγερινοί, Τυνήσιοι, Φράγκοι και Έλληνες πειρατές κούρσευαν πλοία και έκαναν επιδρομές σε παραθαλάσσιους οικισμούς για να αρπάξουν ανθρώπους, ζώα, γεννήματα κι  ό,τι άλλο μπορούσαν. 
Πειρατές
 Οι σκληρές συνθήκες της τουρκικής κατοχής ανάγκασαν πολλούς να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Με τις μετακινήσεις αυτές των Ελλήνων άρχισαν να δημιουργούνται σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης ελληνικές παροικίες. Σπουδαίες παροικίες ήταν της Βενετίας, της Βιέννης, της Τεργέστης και της Οδησσού.
Οι ελληνικές παροικίες
Μια περιοχή ιδιαίτερα ευνοϊκή για την εγκατάσταση Ελλήνων ήταν οι Παραδουνάβιες ηγεμονίες (Μολδαβία και Βλαχία), που είχαν αυτονομία και, από μια εποχή και μετά, Έλληνες ηγεμόνες
Οι τρεις Ηγεμονίες Τρανσυλβανίας, Μολδαβίας και Βλαχίας περί το 1600
Αρκετοί Έλληνες υπηρετούσαν στις αυλές των ηγεμόνων και άλλοι ασχολούνταν με το εμπόριο και τη βιοτεχνία. Πολλοί πρόκοψαν στις τέχνες και τα γράμματα. Οι παροικίες του Βουκουρεστίου και του Ιασίου ήταν από τις πιο σημαντικές. Οι πλούσιες παροικίες πρόσφεραν πολλά στον ελληνισμό. 
Διέθεταν χρήματα, για να γίνουν σχολεία, βοηθούσαν νέους να σπουδάσουν, άνοιγαν τυπογραφεία, όπου τυπώνονταν ελληνικά βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι Έλληνες του
εξωτερικού προετοίμασαν την αναγέννηση του ελληνισμού και ενίσχυσαν τον αγώνα της ανεξαρτησίας. 


6.Οι συνθηκες ζωης των υποδουλων