Όταν κάποιος μας αναφέρει πού βρίσκεται χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο σημείο, λέμε ότι ορίζει τη σχετική θέση του ως προς το σημείο αυτό. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να προσδιορίσουμε τη θέση μιας πόλης ή περιοχής σε σχέση με μία άλλη.
Σήμερα για τον προσανατολισμό μας χρησιμοποιούμε τα σημεία του ορίζοντα.
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΥΞΙΔΑ
Είναι ένας τρόπος που τον έχουν δεχθεί όλοι οι άνθρωποι και έτσι μπορούμε να προσδιορίζουμε τη θέση μας κάθε στιγμή, όταν υπάρχει ανάγκη.
Η ανατολή του ήλιου δηλώνει το ξεκίνημα μιας νέας
ημέρας. Το πρωί στο προαύλιο του σχολείου τείνουμε το δεξί μας χέρι προς το μέρος που ανατέλλει ο ήλιος. Το πρόσωπό μας τότε θα κοιτά το Βορρά, η πλάτη μας θα είναι στραμμένη προς το Νότο και το αριστερό μας χέρι θα δείχνει τη Δύση, όπως δείχνει και ο Θεόβουλος στην εικόνα
Ο ίδιος προσανατολισμός ισχύει και στους χάρτες, όπου ο Βορράς σημειώνεται με ένα βέλος και το γράμμα Β.
Κάθε χάρτης είναι προσανατολισμένος, δηλαδή δείχνει τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Το πάνω μέρος του είναι ο Βορράς, το κάτω μέρος είναι ο Νότος, δεξιά βρίσκεται η Ανατολή και αριστερά η Δύση.
Η πυξίδα είναι ένα όργανο, που μας βοηθάει να προσανατολιζόμαστε.
Ο Βορράς είναι το σημείο του ορίζοντα που δείχνει πάντα η μαγνητική βελόνα της πυξίδας.
Στρατιωτική πυξίδα |
Το Ορμένιο, το βορειότερο τμήμα του νομού Έβρου, το ακρότατο σημείο της χώρας μας, στέκεται σκοπός στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, κούτελο του ελληνικού σώματος και σαν άλλος ακρίτας αγρυπνά κι αφουγκράζεται κάθε ήχο του ανέμου, κάθε βροντή που φτάνει απ’ τα ψηλά!
Η Γαύδος, το νοτιότερο άκρο του κράτους μας, με τους όρμους και τ’ ακρωτήρια της μοιάζει με τ’ ακροδάχτυλα του πόδα της Ελλάδας. Κάπου 50 άνθρωποι ζουν εκεί στην ηρεμία της φύσης και μας θυμίζουν ότι το νησί πρωτοκατοικήθηκε 5.000 χρόνια πριν. Η Ελλάδα πατάει γερά!
Η Μεγίστη, (Καστελόριζο) στ’ ανατολικότερα, πρώτη χαιρετά τον ήλιο το πρωί και χαμογελά στους γείτονες, θυμίζοντας πως οι αγέρηδες φυσάνε λεύτεροι κι οι Έλληνες γεμίζουνε τα στήθη τους με ανεξαρτησία!
Η Μεγίστη, (Καστελόριζο) στ’ ανατολικότερα, πρώτη χαιρετά τον ήλιο το πρωί και χαμογελά στους γείτονες, θυμίζοντας πως οι αγέρηδες φυσάνε λεύτεροι κι οι Έλληνες γεμίζουνε τα στήθη τους με ανεξαρτησία!
Οι Οθωνοί στα δυτικά, το μικρό νησάκι του νομού της Κέρκυρας, «τραβηγμένοι» άκρη-άκρη κρατούν τα κλειδιά για την πύλη της Αδριατικής. Οι κλειδοκράτορες του ’40!
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ Ο "ΟΜΦΑΛΟΣ" ΤΗΣ ΓΗΣ.