27 Απριλίου 2012

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ - Ο ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ


Μετά το τέλος των Βαλκανικών πολέμων η Ελλάδα κατάφερε να επεκτείνει τα σύνορά της, όμως αρκετοί Έλληνες εξακολουθούσαν να ζουν πέρα από τα σύνορα του ελληνικού κράτους.
Στη Μ. Ασία από τα αρχαία χρόνια κατοικούσαν φυλές ελληνικής καταγωγής που ανέδειξαν σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Όμηρος.
Με τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο ελληνικός πληθυσμός στις περιοχές αυτές αυξήθηκε πολύ και η ελληνική γλωσσα διαδόθηκε σε μεγάλο βαθμό.
Αργότερα η Βυζαντινή Αυτοκρατορία δέχτηκε σημαντικές επιδράσεις από τον ελληνικό πολιτισμό.
Με την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας οι περιοχές της Μ. Ασίας έπεσαν στα χέρια των Τούρκων. Πολλοί Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και άλλοι εξισλαμίστηκαν. Οι υπόλοιποι κάτω από το βάρος της σκλαβιάς προσπάθησαν να διατηρήσουν τα έθιμά τους, τη γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους.

Ίδρυσαν όπου μπορούσαν σχολεία, όπως αυτά της
Σμύρνης και της Τραπεζούντας, δραστηριοποιήθηκαν στο εμπόριο, στο οποίο ήταν πολύ ικανοί, ενώ κάποιοι από αυτούς κατέλαβαν σπουδαίες θέσεις και αξιώματα στο τουρκικό κράτος.


Πολλοί Έλληνες ζούσαν και στα παράλια του Εύξεινου Πόντου.



Κατάφεραν και αυτοί να διατηρήσουν τη γλώσσα τους και τη θρησκεία τους κάτω από δύσκολες συνθήκες.


Το ίδιο έπραξαν και οι Έλληνες που ζούσαν στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης και στην Αν. Ρωμυλία. Όμως η συνθήκες ζωής τους ήταν πολύ δύσκολες και ο φόβος διαρκής.Πολλοί κρατούσαν κρυφά την πίστη τους. Ήταν οι λεγόμενοι κρυπτοχριστιανοί.
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Η Οθωμανική Αυτοκρατορία με το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου βρέθηκε στην πλευρά των ηττημένων. Η Ελλάδα αντίθετα βρέθηκε στην πλευρά των νικητών.
Οι δυνάμεις της Αντάντ ήθελαν να δημιουργήσουν μια μικρή εδαφικά Τουρκία. Μέρος των εδαφών της διεκδίκησαν η Γαλλία και η Ιταλία αλλά και η Ελλάδα με το μεγάλο αριθμό Ελλήνων που κατοικούσαν στα παράλια της Μ. Ασίας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Σμύρνης.
Τελικά η Ελλάδα παίρνει την άδεια από τους συμμάχους να στείλει στρατό στη Σμύρνη. Με τη συνθήκη των Σεβρών παίρνει και τη διοίκηση αυτής της περιοχής μέχρι να αποφασίσουν οι κάτοικοί της αν επιθυμούν να ενωθούν με την Ελλάδα ή όχι.
Ο Ελληνισμός της Σμύρνης δέχτηκε με ενθουσιασμό τον ελληνικό στρατό και πίστεψε πως το όραμα της Μεγάλης Ιδέας είναι κοντά στην πραγματοποίησή του.
Οι Τούρκοι όμως είχαν δυσαρεστηθεί με αυτές τις εξελίξεις και άρχισαν να οργανώνουν την αντίδρασή τους. Οι μεγάλες δυνάμεις διχάζονται και δεν στηρίζουν τις ελληνικές διεκδικήσεις.
Ψυχή της μικρασιαττικής εκστρατείας ήταν ο Βενιζέλος ο οποίος όμως το 1920 έχασε τις εκλογές.
Οι αντίπαλοί του είχαν αφήσει προεκλογικά να εννοηθεί ότι θα σταματούσαν τον πόλεμο και οι Έλληνες στρατιώτες θα επέστρεφαν στα σπίτια τους. Όταν όμως κέρδισαν τις εκλογές έφεραν πίσω το βασιλιά Κωνσταντίνο πράγμα που δυσαρέστησε τους συμμάχους.Οι Τούρκοι με αρχηγό τον Κεμάλ ξεκινούν διωγμούς εναντίον των Ελλήνων στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Ο ελληνικός στρατός προκειμένου να τους προστατέψει αποφασίζει να κινηθεί εναντίον τους στο εσωτερικό της Μ. Ασίας πέρα από εκεί που όριζε η συνθήκη των Σεβρών με στόχο πλέον την Άγκυρα.
Τα πράγματα όμως είχαν αλλάξει αφού οι Μεγάλες Δυνάμεις άρχισαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους και να παίρνουν το μέρος των Τούρκων.

Διχασμένοι για το τι θα έπρεπε να γίνει ήταν και οι Έλληνες. Παρόλο το διχασμό ο ελληνικός στρατός καταφέρνει να φτάσει κοντά στην Άγκυρα, στο ορμητήριο του Κεμάλ.


Την κρίσιμη αυτή στιγμή δεν μπόρεσε όμως να πετύχει την αποφασιστική νίκη. Οι στρατιώτες ήταν πολύ κουρασμένοι από τους συνεχείς πολέμους και ο ανεφοδιασμός του στρατού γινόταν όλο και πιο δύσκολα. Τελικά αποφασίζεται ο στρατός να γυρίσει και να οργανώσει την οχύρωσή του στη γραμμή Εσκί Σεχίρ - Κιουτάχεια - Αφιόν Καραχισάρ.

Εκεί όμως στις
14 Αυγούστου 1922 θα δεχτεί την επίθεση από το στρατό του Κεμάλ και θα αναγκαστεί να υποχωρήσει άτακτα προς τα δυτικά παράλια. Οι Έλληνες των περιοχών αυτών ακολούθησαν τη φυγή του ελληνικού στρατού υπό το φόβο της τουρκικής εκδίκησης.

Στις 27 Αυγούστου του 1922 ο στρατός του Κεμάλ μπήκε στη
Σμύρνη όπου ήταν συγκεντρωμένοι πάρα πολλοί πρόσφυγες και την έκαψε. Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν τραγικές. Σφαγές και λεηλασίες σε ολόκληρη την πόλη.
Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο
Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος που δολοφονήθηκε με άγριο τρόπο από το φανατισμένο τουρκικό όχλο.

Οι Έλληνες προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να διαφύγουν προς τα νησιά του Αιγαίου.
Στην προσπάθειά τους αυτή πάρα πολλοί θα χάσουν τη ζωή τους και όσοι θα τα καταφέρουν θα γνωρίσουν την προσφυγιά και την απώλεια συγγενών, φίλων και περιουσιών.


Η Μικρασιατική καταστροφή αποτέλεσε για τον Ελληνισμό μια εθνική συμφορά.Ο πανάρχαιος μικρασιατικός Ελληνισμός ξεριζώθηκε βίαια.
Τελικά με τη συνθήκη της Λωζάνης, που ισχύει ως σήμερα, η Ελλάδα έχασε την Ανατολική Θράκη και τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο.
Έγινε υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών και 1.300.000 περίπου Έλληνες εγκατέλειψαν την Τουρκία ενώ 500.000 περίπου Τούρκοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα.

Παρέμειναν στις εστίες τους οι Έλληνες της Κωνσταντινοπύπολης και οι μουσουλμάνοι της Δ. Θράκης.

Το ελληνικό στοιχείο όμως θα υποστεί διωγμούς και στα μετέπειτα χρόνια με αποτέλεσμα σήμερα ο αριθμός τους να είναι πολύ μικρός.

Με τις ανταλλαγές των πληθυσμών ένα μεγάλος αριθμός προσφύγων κατευθύνεται προς την Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο .


Η εγκατάστασή τους στην Ελλάδα παρουσιάζει προβλήματα. Στέγαση , σίτιση και περίθαλψη είναι τα πρώτα προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Μένουν προσωρινά σε καταυλισμούς. Αργότερα δημιουργούνται οικισμοί.
Αφού οι πρόσφυγες ξεπέρασαν το πρώτο σοκ άρχισαν σιγά-σιγά να ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους. Επειδή οι πιο πολλοί από αυτούς είχαν υψηλό επίπεδο μόρφωσης και πολιτισμού γρήγορα θα καταφέρουν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και με την εργατικότητά τους να βοηθήσουν σημαντικά την ανάπτυξη του κράτους.


ΜΕΤΑΒΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΙΡΑ " ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ "









ΜΕΤΑΒΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΕΡΤ " ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΧΑΙΡΕ "





    



24 Απριλίου 2012

ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μερικά από τα κράτη της Μέσης Ανατολής (Σαουδική Αραβία, Ιράκ, Ιράν, Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) έχουν υπέδαφος πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου και διαθέτουν τα 3/4 των αποθεμάτων της παγκόσμιας παραγωγής. 

Ο πλούτος που εξασφαλίζεται από το πετρέλαιο, οι θρησκευτικές διαφορές και πολιτικοί λόγοι κάνουν τη Μέση Ανατολή μία περιοχή με συνεχείς εντάσεις και πολλές φορές πολεμικές εκρήξεις.
 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ
Τα κράτη της Κεντρικής Ασίας παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές πολιτιστικές, εθνικές και φυλετικές. 
 Το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν είναι κράτη που δημιουργήθηκαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Αντίθετα, η Κίνα είναι πανάρχαιο κράτος,που δημιούργησε δικό του πολιτισμό και σύστημα διακυβέρνησης. Οι καλές τέχνες στην Κίνα εμφανίστηκαν περίπου το 1500 μ.Χ.
 ΒΟΡΕΙΑ ΑΣΙΑ
 Η Σιβηρία, στη Βόρεια Ασία, είναι η πιο αραιοκατοικημένη περιοχή της Ασίας. 

 
Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, που οφείλονται στο κλίμα και τη μορφολογία του εδάφους, έχουν συντελέσει στην αργοπορία της ανάπτυξής της. Ωστόσο παρουσιάζει προοπτικές βελτίωσης ως προς τη γεωργία και την εξόρυξη ορυκτών.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Από τα κράτη της Ανατολικής Ασίας το πλουσιότερο και πιο ανεπτυγμένο είναι η Ιαπωνία. Η τεχνολογία, η βιομηχανία, το εμπόριο, οι υπηρεσίες, η εκπαίδευση και γενικά όλοι οι τομείς βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, έτσι ώστε να είναι σε θέση η Ιαπωνία να ανταγωνίζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Ιάπωνες είναι λαός εξαιρετικά εργατικός, ευφυής, μεθοδικός και πειθαρχημένος. Το βιοτικό επίπεδό τους είναι πολύ υψηλό και οφείλεται στην παραγωγικότητα σε όλους τους τομείς. Εκτός από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, ανέπτυξαν τη βιομηχανία και το εμπόριο. Τα προϊόντα τους έχουν κατακλύσει τη διεθνή αγορά και φημίζονται για την άριστη ποιότητα και τις προσιτές τιμές. Το πολιτιστικό επίπεδο του λαού είναι επίσης υψηλό. Οι Ιάπωνες θεωρούνται από τους πιο μορφωμένους ανθρώπους στον κόσμο.
 Στην Ιαπωνία υπάρχουν εκατοντάδες μικρά και μεγάλα ηφαίστεια με γνωστότερο το Φούτζι, το οποίο οι Ιάπωνες θεωρούν ιερό και είναι εθνικό σύμβολό τους. 
 Οι κάτοικοι της Ιαπωνίας έχουν μάθει να ζουν με τις συνεχείς εκρήξεις των ηφαιστείων και τους πολύ ισχυρούς σεισμούς που σείουν το έδαφος. Η Ιαπωνία θεωρείται μία από τις πλέον σεισμογενείς χώρες του πλανήτη μας.
ΝΟΤΙΑ ΑΣΙΑ
Η Νότια Ασία λέγεται και Ινδική Χερσόνησος, επειδή το μεγαλύτερο κράτος σε αυτήν είναι η Ινδία. 
 Τα κράτη της Νότιας Ασίας μαστίζονται από τη φτώχεια και την πείνα. Είναι μία από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη μας, η οποία, εκτός από το οικονομικό και πληθυσμιακό πρόβλημα, παρουσιάζει πολιτική αστάθεια και θρησκευτικές ταραχές ιδίως μεταξύ των ινδουιστών και των μουσουλμάνων.
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Η Νοτιοανατολική Ασία είναι επίσης πυκνοκατοικημένη περιοχή. 
Παρά τις εύφορες πεδινές εκτάσεις και την ομαλή μορφολογία του εδάφους το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ χαμηλό. Εξαίρεση αποτελεί η Σιγκαπούρη, η οποία έχει παρουσιάσει ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης.
 Σημαντικός λόγος για την οικονομική καθυστέρηση της περιοχής αυτής είναι το καθεστώς της αποικιοκρατίας. Τα κράτη της Ν.Α. Ασίας απέκτησαν την ανεξαρτησία τους κατά τη δεκαετία του 1950.
Η Ασία είναι η ήπειρος, στην οποία αναπτύχθηκαν σπουδαίοι αρχαίοι πολιτισμοί. Θεωρείται κοιτίδα των μεγάλων θρησκειών και πολιτισμών. Στην ήπειρο αυτή, όπου ομιλούνται εκατοντάδες γλώσσες, συναντάμε σχεδόν όλες τις φυλές του κόσμου και πολλές θρησκείες. 
 Ο τρόπος ζωής κάθε λαού είναι εντελώς διαφορετικός και εξαρτάται από το κλίμα, τη μορφολογία του εδάφους, την πυκνότητα του πληθυσμού, την ανάπτυξη της οικονομίας, τη θρησκεία, τη μόρφωση και φυσικά τα διαφορετικά ήθη και έθιμα.
Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου απλώνονται οι ποτάμιες κοιλάδες, η συγκέντρωση του πληθυσμού είναι μεγάλη. Οι πρώτοι μεγάλοι πολιτισμοί έκαναν εδώ την εμφάνισή τους αφήνοντας σημαντικά στοιχεία που επέδρασαν στον πολιτισμό και την ανάπτυξη των άλλων λαών.

Οι Ινδοί είναι ένας αρχαιότατος λαός που ανέπτυξε αξιόλογο πολιτισμό. Ανήκουν σε διαφορετικές φυλές με ξεχωριστά ήθη και έθιμα, μιλούν 14 επίσημες γλώσσες και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι ινδουιστές. 
Οι κάτοικοι του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές είναι μουσουλμάνοι, ενώ στα υπόλοιπα κράτη της Νότιας Ασίας συναντάμε, εκτός από ινδουιστές, πολλούς βουδιστές και λίγους χριστιανούς.
Οι Κινέζοι είναι επίσης ένας πανάρχαιος λαός με πλούσια πολιτιστική παράδοση. Ανέπτυξαν τις τέχνες, τη μουσική και τη λογοτεχνία και επηρέασαν σημαντικά τους γειτονικούς λαούς. Ανακάλυψαν το χαρτί, εφεύραν την τυπογραφία (πολύ νωρίτερα από τον Γουτεμβέργιο), την πυξίδα, το σεισμογράφο και έκαναν χρήση της πυρίτιδας. Ανήκουν στην κίτρινη φυλή και οι κυριότερες θρησκείες τους είναι ο κομφουκιανισμός σμός, ο βουδισμός και ο ταοϊσμός.

Τον 13ο αιώνα μ.Χ. οι Μογγόλοι με αρχηγό τον Τζέκινς Χαν δημιούργησαν τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία εκείνης της εποχής. 
Ας ακολουθήσουμε μαζί την κατακτητική πορεία  στον επόμενο  χάρτη . 

Οι λαοί της Κεντρικής Ασίας είναι κυρίως μογγολικής καταγωγής. Ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων είναι χαμηλό. Η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους.
Οι γεωμορφολογικές και κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι ευνοϊκές για τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Ως αποτέλεσμα η παρουσία των ανθρώπων στην περιοχή αυτή υπήρξε μακρόχρονη, γεγονός που οδήγησε στην πολιτιστική εξέλιξη των λαών της, οι οποίοι ανέπτυξαν το θέατρο, το χορό, τη μουσική και τις εικαστικές τέχνες.
Η Ασία, το μωσαϊκό των φυλών, των θρησκειών, των γλωσσών και των πολιτισμών,
είναι η ήπειρος των υπερθετικών βαθμών.
Εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη οροσειρά, το υψηλότερο όρος, η μεγαλύτερη λίμνη, οι βαθύτερες υποθαλάσσιες τάφροι, τα περισσότερα κοιτάσματα πετρελαίου και η μεγαλύτερη φτώχεια του πλανήτη.
Στη μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό ήπειρο της Γης αναπτύχθηκαν πολλοί, σημαντικοί και διαφορετικοί πολιτισμοί, όπως των λαών της Μεσοποταμίας (Σουμερίων, Ασσυρίων, Βαβυλωνίων), των Μήδων, των Σκυθών, των Περσών, των Κινέζων, των Ινδών και άλλων.
Το πλούσιο υπέδαφος πολλών περιοχών,οι δυνατότητες της γεωργικής παραγωγής και της αλιείας, καθώς και τα αναρίθμητα νησιά προσείλκυσαν τους Ευρωπαίους και ήρθαν ως κατακτητές των ασιατικών εδαφών. Μόλις τον εικοστό αιώνα τα ασιατικά εδάφη άρχισαν να απελευθερώνονται από την κυριαρχία των Ευρωπαίων και να γίνονται αυτόνομα κράτη.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ





ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ








ΜΑΘΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ









ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ









ΒΡΕΣ ΤΑ ΚΡΑΤΗ, ΑΛΛΑ ΓΡΗΓΟΡΑ



23 Απριλίου 2012

Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ


Η Ασία, λόγω της τεράστιας έκτασης και του πολύπλοκου ανάγλυφου που παρουσιάζει το έδαφός της, συνήθως εξετάζεται σε έξι περιοχές, που διαφέρουν ως προς τη μορφολογία, το κλίμα, τη βλάστηση και τα ζώα. 
Οι περιοχές αυτές είναι η Μέση Ανατολή, η Κεντρική Ασία, η Βόρεια Ασία, η Νότια Ασία, η Νοτιοανατολική Ασία και η Ανατολική Ασία.
Επίσης πολύ μεγάλες διαφορές παρατηρούνται στα πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, καθώς και στις δραστηριότητες των ανθρώπων.
Η ασιατική ήπειρος έχει μεγάλες σε έκταση και ύψος οροσειρές. Εδώ βρίσκονται τα Ιμαλάια, με υψηλότερη κορυφή το όρος Έβερεστ (8.848 μ.) και η οροσειρά Καρακορούμ-Κουέν Λουν.
Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο ορεινούς όγκους απλώνεται το οροπέδιο του Θιβέτ, ένα ξεχωριστό στοιχείο του ηπειρωτικού ανάγλυφου της Ασίας.
Στις τεράστιες οροσειρές έχουν τις πηγές τους πολύ μεγάλοι ποταμοί, τα νερά των οποίων καθορίζουν τη ζωή των κατοίκων της Ασίας. Ο μεγαλύτερος ποταμός της ηπείρου είναι ο Γιανγκ-Τσε-Γιανγκ. 

Στις όχθες του ζουν 250 εκατομμύρια άνθρωποι. 
Άλλοι μεγάλοι ποταμοί είναι ο Χουάνγκ Χο, ο Μεκόνγκ, ο Γάγγης, τον οποίο λατρεύουν οι ινδουιστές ως ιερό ποταμό από τα αρχαία χρόνια

ο Βραχμαπούτρα
ο Ουράλης, ο Σιάνγκ, ο Αμούρ, ο Λένα, ο Γινσέι, ο Ομπ, ο Τίγρης και ο Ευφράτης. Ανάμεσα στους δυο τελευταίους σχηματίζεται η κοιλάδα της Μεσοποταμίας.

 
Με τόσους ποταμούς που έχει η Ασία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μία ήπειρος γεμάτη εύφορες πεδιάδες. Αυτό συμβαίνει μόνο στη Νότια Ασία, όπου και το κλίμα ευνοεί τις καλλιέργειες. Στη Βόρεια Ασία οι ποταμοί δεν επηρεάζουν τόσο τη ζωή των ανθρώπων, επειδή το κλίμα είναι πολύ ψυχρό και τα νερά παγώνουν για μεγάλα διαστήματα του έτους. Η περιοχή της Σιβηρίας είναι σχεδόν πάντα παγωμένη και νοτιότερα η λίμνη Βαϊκάλη, μένει επίσης παγωμένη για μεγάλο μέρος του χρόνου. 
ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ
Στην Ασία θα συναντήσουμε μερικές από τις μεγαλύτερες λίμνες της γης.
Η Κασπία είναι η μεγαλύτερη λίμνη του πλανήτη μας. Βρίσκεται στα σύνορα της Ασίας με την Ευρώπη και το νερό της είναι αλμυρό. 
 Στη λίμνη αυτή ζει το ψάρι οξύρρυγχος, που γεννά τα μικροσκοπικά μαύρα αυγά, από τα οποία γίνεται το γευστικό χαβιάρι. 
 Ο οξύρρυγχος, που προμηθεύει τη διεθνή αγορά με το καλύτερης ποιότητας χαβιάρι, σήμερα κινδυνεύει από την παράνομη αλιεία. 

Η δεύτερη μεγάλη λίμνη είναι η Αράλη με υφάλμυρα νερά η ποσότητα των οποίων έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.


 Η λίμνη Μπαλκάς, που είναι πλούσια σε ψάρια, αποτελεί το μοναδικό μέρος στον κόσμο, όπου ζει η φώκια του γλυκού νερού.

Η Βαϊκάλη είναι η βαθύτερη και παλαιότερη λίμνη στον κόσμο, καθώς επίσης και η λίμνη με τον μεγαλύτερο όγκο γλυκού νερού. Περιέχει πάνω από ένα πέμπτο του γλυκού νερού παγκοσμίως και περισσότερο από 90% του γλυκού νερού της Ρωσίας.
Εφόσον η Ασία εκτείνεται από το Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό μέχρι τον Ισημερινό, είναι φυσικό να αναπτύσσονται εκεί όλες οι ζώνες βλάστησης.

Τα ζώα που συναντάμε είναι πολλά και ποικίλα ανάλογα με τη ζώνη βλάστησης. Χαρακτηριστικό είδος της ασιατικής ερήμου είναι η Βακτριανή καμήλα,
η οποία φέρει δύο καμπούρες (ύβους), έχει ύψος περίπου 2 μ. και πολύ πλούσιο τρίχωμα, αφού ο χειμώνας στις εσωτερικές ερήμους της Ασίας είναι ψυχρός. 

Άλλα χαρακτηριστικά ζώα είναι το «πάντα», η μικρή αρκούδα της Κίνας 


 και το «γιακ», ένα βοοειδές του Θιβέτ, που μπορεί να ζήσει σε θερμοκρασία μέχρι
– 40ο C και του οποίου η κοπριά χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη.


Η Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, ενώ έχουν το ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την έρημο Σαχάρα, θα περίμενε κανείς να είναι κι αυτές ξηρές περιοχές. Όμως συμβαίνει το αντίθετο, επειδή φυσούν οι μουσώνες, περιοδικοί άνεμοι, που δημιουργούνται μεταξύ του Ινδικού ωκεανού και της ηπείρου εξαιτίας της διαφοράς της θερμοκρασίας στην ξηρά και στη θάλασσα. Οι θερινοί μουσώνες πνέουν από τον ωκεανό προς την ξηρά και μεταφέρουν μεγάλες μάζες υδρατμών. Αποτέλεσμα είναι να πέφτουν πολλές βροχές το καλοκαίρι στις περιοχές της Νότιας και ΝΑ Ασίας κι έτσι να μην είναι ξηρές, γεγονός που επιτρέπει να κατοικούν εκεί πολλά εκατομμύρια ανθρώπων.
Βέβαια, συμβαίνει μερικές φορές οι θερινοί μουσώνες να αλλάζουν κατεύθυνση, με συνέπεια την έλλειψη βροχοπτώσεων και την καταστροφή της βλάστησης. Η ζωή όλων των ανθρώπων των περιοχών αυτών εξαρτάται από την ομαλή περιοδικότητα των μουσώνων.
Οι χειμερινοί μουσώνες πνέουν από την ξηρά προς τη θάλασσα, δε μεταφέρουν υδρατμούς και γι`  αυτό οι βροχές κατά τη χειμερινή περίοδο είναι ελάχιστες.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ, ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ









ΕΞΑΣΚΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ. ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΟ, ΑΛΛΑ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ!