27 Απριλίου 2012

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ - Ο ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ


Μετά το τέλος των Βαλκανικών πολέμων η Ελλάδα κατάφερε να επεκτείνει τα σύνορά της, όμως αρκετοί Έλληνες εξακολουθούσαν να ζουν πέρα από τα σύνορα του ελληνικού κράτους.
Στη Μ. Ασία από τα αρχαία χρόνια κατοικούσαν φυλές ελληνικής καταγωγής που ανέδειξαν σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Όμηρος.
Με τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο ελληνικός πληθυσμός στις περιοχές αυτές αυξήθηκε πολύ και η ελληνική γλωσσα διαδόθηκε σε μεγάλο βαθμό.
Αργότερα η Βυζαντινή Αυτοκρατορία δέχτηκε σημαντικές επιδράσεις από τον ελληνικό πολιτισμό.
Με την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας οι περιοχές της Μ. Ασίας έπεσαν στα χέρια των Τούρκων. Πολλοί Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και άλλοι εξισλαμίστηκαν. Οι υπόλοιποι κάτω από το βάρος της σκλαβιάς προσπάθησαν να διατηρήσουν τα έθιμά τους, τη γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους.

Ίδρυσαν όπου μπορούσαν σχολεία, όπως αυτά της
Σμύρνης και της Τραπεζούντας, δραστηριοποιήθηκαν στο εμπόριο, στο οποίο ήταν πολύ ικανοί, ενώ κάποιοι από αυτούς κατέλαβαν σπουδαίες θέσεις και αξιώματα στο τουρκικό κράτος.


Πολλοί Έλληνες ζούσαν και στα παράλια του Εύξεινου Πόντου.



Κατάφεραν και αυτοί να διατηρήσουν τη γλώσσα τους και τη θρησκεία τους κάτω από δύσκολες συνθήκες.


Το ίδιο έπραξαν και οι Έλληνες που ζούσαν στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης και στην Αν. Ρωμυλία. Όμως η συνθήκες ζωής τους ήταν πολύ δύσκολες και ο φόβος διαρκής.Πολλοί κρατούσαν κρυφά την πίστη τους. Ήταν οι λεγόμενοι κρυπτοχριστιανοί.
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Η Οθωμανική Αυτοκρατορία με το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου βρέθηκε στην πλευρά των ηττημένων. Η Ελλάδα αντίθετα βρέθηκε στην πλευρά των νικητών.
Οι δυνάμεις της Αντάντ ήθελαν να δημιουργήσουν μια μικρή εδαφικά Τουρκία. Μέρος των εδαφών της διεκδίκησαν η Γαλλία και η Ιταλία αλλά και η Ελλάδα με το μεγάλο αριθμό Ελλήνων που κατοικούσαν στα παράλια της Μ. Ασίας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Σμύρνης.
Τελικά η Ελλάδα παίρνει την άδεια από τους συμμάχους να στείλει στρατό στη Σμύρνη. Με τη συνθήκη των Σεβρών παίρνει και τη διοίκηση αυτής της περιοχής μέχρι να αποφασίσουν οι κάτοικοί της αν επιθυμούν να ενωθούν με την Ελλάδα ή όχι.
Ο Ελληνισμός της Σμύρνης δέχτηκε με ενθουσιασμό τον ελληνικό στρατό και πίστεψε πως το όραμα της Μεγάλης Ιδέας είναι κοντά στην πραγματοποίησή του.
Οι Τούρκοι όμως είχαν δυσαρεστηθεί με αυτές τις εξελίξεις και άρχισαν να οργανώνουν την αντίδρασή τους. Οι μεγάλες δυνάμεις διχάζονται και δεν στηρίζουν τις ελληνικές διεκδικήσεις.
Ψυχή της μικρασιαττικής εκστρατείας ήταν ο Βενιζέλος ο οποίος όμως το 1920 έχασε τις εκλογές.
Οι αντίπαλοί του είχαν αφήσει προεκλογικά να εννοηθεί ότι θα σταματούσαν τον πόλεμο και οι Έλληνες στρατιώτες θα επέστρεφαν στα σπίτια τους. Όταν όμως κέρδισαν τις εκλογές έφεραν πίσω το βασιλιά Κωνσταντίνο πράγμα που δυσαρέστησε τους συμμάχους.Οι Τούρκοι με αρχηγό τον Κεμάλ ξεκινούν διωγμούς εναντίον των Ελλήνων στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Ο ελληνικός στρατός προκειμένου να τους προστατέψει αποφασίζει να κινηθεί εναντίον τους στο εσωτερικό της Μ. Ασίας πέρα από εκεί που όριζε η συνθήκη των Σεβρών με στόχο πλέον την Άγκυρα.
Τα πράγματα όμως είχαν αλλάξει αφού οι Μεγάλες Δυνάμεις άρχισαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους και να παίρνουν το μέρος των Τούρκων.

Διχασμένοι για το τι θα έπρεπε να γίνει ήταν και οι Έλληνες. Παρόλο το διχασμό ο ελληνικός στρατός καταφέρνει να φτάσει κοντά στην Άγκυρα, στο ορμητήριο του Κεμάλ.


Την κρίσιμη αυτή στιγμή δεν μπόρεσε όμως να πετύχει την αποφασιστική νίκη. Οι στρατιώτες ήταν πολύ κουρασμένοι από τους συνεχείς πολέμους και ο ανεφοδιασμός του στρατού γινόταν όλο και πιο δύσκολα. Τελικά αποφασίζεται ο στρατός να γυρίσει και να οργανώσει την οχύρωσή του στη γραμμή Εσκί Σεχίρ - Κιουτάχεια - Αφιόν Καραχισάρ.

Εκεί όμως στις
14 Αυγούστου 1922 θα δεχτεί την επίθεση από το στρατό του Κεμάλ και θα αναγκαστεί να υποχωρήσει άτακτα προς τα δυτικά παράλια. Οι Έλληνες των περιοχών αυτών ακολούθησαν τη φυγή του ελληνικού στρατού υπό το φόβο της τουρκικής εκδίκησης.

Στις 27 Αυγούστου του 1922 ο στρατός του Κεμάλ μπήκε στη
Σμύρνη όπου ήταν συγκεντρωμένοι πάρα πολλοί πρόσφυγες και την έκαψε. Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν τραγικές. Σφαγές και λεηλασίες σε ολόκληρη την πόλη.
Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο
Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος που δολοφονήθηκε με άγριο τρόπο από το φανατισμένο τουρκικό όχλο.

Οι Έλληνες προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να διαφύγουν προς τα νησιά του Αιγαίου.
Στην προσπάθειά τους αυτή πάρα πολλοί θα χάσουν τη ζωή τους και όσοι θα τα καταφέρουν θα γνωρίσουν την προσφυγιά και την απώλεια συγγενών, φίλων και περιουσιών.


Η Μικρασιατική καταστροφή αποτέλεσε για τον Ελληνισμό μια εθνική συμφορά.Ο πανάρχαιος μικρασιατικός Ελληνισμός ξεριζώθηκε βίαια.
Τελικά με τη συνθήκη της Λωζάνης, που ισχύει ως σήμερα, η Ελλάδα έχασε την Ανατολική Θράκη και τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο.
Έγινε υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών και 1.300.000 περίπου Έλληνες εγκατέλειψαν την Τουρκία ενώ 500.000 περίπου Τούρκοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα.

Παρέμειναν στις εστίες τους οι Έλληνες της Κωνσταντινοπύπολης και οι μουσουλμάνοι της Δ. Θράκης.

Το ελληνικό στοιχείο όμως θα υποστεί διωγμούς και στα μετέπειτα χρόνια με αποτέλεσμα σήμερα ο αριθμός τους να είναι πολύ μικρός.

Με τις ανταλλαγές των πληθυσμών ένα μεγάλος αριθμός προσφύγων κατευθύνεται προς την Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο .


Η εγκατάστασή τους στην Ελλάδα παρουσιάζει προβλήματα. Στέγαση , σίτιση και περίθαλψη είναι τα πρώτα προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Μένουν προσωρινά σε καταυλισμούς. Αργότερα δημιουργούνται οικισμοί.
Αφού οι πρόσφυγες ξεπέρασαν το πρώτο σοκ άρχισαν σιγά-σιγά να ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους. Επειδή οι πιο πολλοί από αυτούς είχαν υψηλό επίπεδο μόρφωσης και πολιτισμού γρήγορα θα καταφέρουν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και με την εργατικότητά τους να βοηθήσουν σημαντικά την ανάπτυξη του κράτους.


ΜΕΤΑΒΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΙΡΑ " ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ "









ΜΕΤΑΒΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΕΡΤ " ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΧΑΙΡΕ "