27 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ: ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Γνωρίζουμε ότι κάθε άνθρωπος έχει την ταυτότητά του, η οποία περιέχει ορισμένα στοιχεία που αφορούν αποκλειστικά τον ίδιο, τον κάτοχο της ταυτότητας. 
Με την ίδια λογική φτιάχνουμε και την ταυτότητα κάθε χάρτη, έτσι ώστε όταν τον χρειαζόμαστε να ξέρουμε πώς θα τον αναζητήσουμε.
Για να ζητήσετε από τη Διεύθυνση του σχολείου τους χάρτες που θα χρησιμοποιήσετε, πρέπει να ξέρετε τον τίτλο του κάθε χάρτη. 
Ο τίτλος είναι μια χαρακτηριστική φράση, η οποία δηλώνει το περιεχόμενο του χάρτη και επομένως αποτελεί στοιχείο της ταυτότητάς του.
Ο χάρτης είναι ένα «εργαλείο» που μας δίνει πληροφορίες για έναν τόπο. Για να απεικονίζουμε ευκολότερα αυτές τις πληροφορίες, χρησιμοποιούμε αντί για λέξεις, σύμβολα και χρώματα, το καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο στοιχείο του τόπου που απεικονίζει ο χάρτης. Τα σύμβολα και τα χρώματα αυτά σχηματίζουν ένα «χαρτογραφικό αλφάβητο», με το οποίο μπορούμε να «διαβάζουμε» τους χάρτες σε όποια γλώσσα κι αν είναι γραμμένοι και αποτελούν το υπόμνημα του χάρτη. 
          
ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗ!!!

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ  ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΑΙΡΙΑΞΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ ΕΞΑΣΚΗΘΕΙΤΕ  ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ


ΤΑΙΡΙΑΞΤΕ ΚΙ ΕΔΩ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ
ΠΑΙΞΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ ΠΑΝΩ ΤΟΥ