13 Οκτωβρίου 2010

ΕΝΕΡΓΕΙΑ - Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, από τις πιο μικρές ως τις πιο μεγάλες χρειάζονται ενέργεια, για να λειτουργήσουν. Χωρίς ενέργεια δε γίνεται καμία αλλαγή στη φύση! 
Ο άνθρωπος, εδώ και χιλιάδες χρόνια, αγωνίζεται διαρκώς, για να ελέγξει και να χρησιμοποιήσει την ενέργεια, προκειμένου να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη. 
Πριν από χιλιάδες χρόνια κατάφερε να ανάψει φωτιά και αξιοποίησε την ενέργεια, για να ζεσταθεί, για να φωτίσει τους χώρους που ζούσε και για να ψήσει την τροφή του.
Για να αξιοποιήσει την ενέργεια, κατασκεύασε διάφορες συσκευές και μηχανές, άλλες απλές και άλλες πιο σύνθετες. Κατασκεύασε πλοία, ανεμόμυλους, νερόμυλους, κάτοπτρα.
Ανεμόμυλος
Νερόμυλος
  
Ιστιοφόρο
Ήλιος
Αξιοποίησε έτσι την ενέργεια του ανέμου που φυσά, το νερό που ρέει ορμητικά και την ενέργεια που ακτινοβολεί ο Ήλιος.
Η πραγματική επανάσταση όμως στην αξιοποίηση των διαφόρων μορφών ενέργειας ξεκίνησε, μόλις πριν από δύο αιώνες, με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Κατασκευάσαμε σύνθετες συσκευές, που καθημερινά μετατρέπουν την ενέργεια από μία μορφή σε μία άλλη, διευκολύνοντας τη ζωή μας. 
Παλιό ραδιόφωνο
 Χρησιμοποιούμε την ενέργεια, για να μαγειρέψουμε το φαγητό μας, για να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, για να επικοινωνήσουμε, να μετακινηθούμε, να ψυχαγωγηθούμε...
   Μπορεί οι συσκευές και οι μηχανές που κατασκευάζουμε, να είναι σήμερα πολύ πιο σύνθετες από τις παλιές, μπορεί να λειτουργούν πιο πολύπλοκα...
   ...η διαπίστωση όμως δεν άλλαξε: Χωρίς ενέργεια δε γίνεται καμιά αλλαγή στη φύση!

    Αλλαγές λόγω της ενέργειας δε γίνονται μόνο στο μακρόκοσμο αλλά και στο μικρόκοσμο. Οι συνεχείς κινήσεις των σωματιδίων του μικρόκοσμου οφείλονται στην ενέργεια την οποία αυτά έχουν από τη στιγμή της δημιουργίας του σύμπαντος. Χάρη στην ενέργεια που οφείλεται στις δυνάμεις μεταξύ των στοιχειωδών σωματιδίων, των ηλεκτρονίων και των κουάρκ, συγκροτούνται τα μεγαλύτερα σωματίδια: τα πρωτόνια, τα νετρόνια, τα άτομα και τα μόρια.
ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΧΗΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Χημική ονομάζουμε την ενέργεια που είναι  αποθηκευμένη στο ξύλο, στο κάρβουνο ,στο πετρέλαιο, στα τρόφιμα. 
Η χημική ενέργεια απελευθερώνεται με την καύση,  που είναι μια χημική αντίδραση.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ηλεκτρική ονομάζουμε την ενέργεια που μεταφέρεται από το ηλεκτρικό ρεύμα.
ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Πυρηνική ονομάζουμε την ενέργεια που απελευθερώνεται κατά τη σχάση των πυρήνων.
ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ
Θερμότητα ονομάζεται η ενέργεια που ρέει από το ένα σώμα στο άλλο λόγω της διαφορετικής θερμοκρασίας τους.
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Είναι η ενέργεια της κίνησης. Όσο ταχύτερα κινείται ένα σώμα, τόσο μεγαλύτερη κινητική ενέργεια έχει.

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΗ ενέργεια που έχουν τα σώματα λόγω του ύψους στο οποίο βρίσκονται ή λόγω της παραμόρφωσής τους ονομάζεται δυναμική.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Το φως είναι ενέργεια και ονομάζεται φωτεινή ή ηλιακή.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗ!!!
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΙ ΛΥΣΤΕ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ.