13 Φεβρουαρίου 2012

ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΣ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Με τον όρο οριζόντιο διαμελισμό εννοούμε τη μορφολογία των ακτών και συγκεκριμένα τις διαφορές που έχουν ως προς το μήκος και το σχήμα, δηλαδή κόλπους, ακρωτήρια, χερσονήσους, νησιά κ.λπ.
Η Ευρώπη βρέχεται βόρεια από το Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό, δυτικά από τον Ατλαντικό Ωκεανό, νότια από τη Μεσόγειο Θάλασσα και νοτιοανατολικά από τη Μαύρη Θάλασσα (Εύξεινο Πόντο).
Η ακτογραμμή της είναι 77.902 χιλιόμετρα.
Οι μεγαλύτερες χερσόνησοι της Ευρώπης είναι οι εξής:
1. Σκανδιναβική Χερσόνησος.
Αποτελείται από τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία

Το βόρειο κομμάτι της Σκανδιναβίας σκεπάζεται από πάγους που με το πέρασμα των χρόνων έχουν διαβρώσει τις ακτές της και έχουν δημιουργήσει εντυπωσιακούς δαντελωτούς κόλπους, τα "Φιορδ".
Τα πιο πολλά από αυτά θα τα συναντήσει κανείς στη Νορβηγία.
ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΡΒΗΓΙΚΑ ΦΙΟΡΔ

2.Ιβηρική χερσόνησος.
Αποτελείται από την Ισπανία και την Πορτογαλία.
3. Ιταλική χερσόνησος.
Αποτελείται από την Ιταλία, το Βατικανό και τον Άγιο Μαρίνο.
4. Βαλκανική χερσόνησος.
Αποτελείται από την Ελλάδα, την Αλβανία, την Κροατία, τη Σλοβενία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, την Π.Γ.Δ.Μ., τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας.
5. Η χερσόνησος της Κριμαίας.
Στη Βαλκανική χερσόνησο οι σεισμοί και τα ηφαίστεια που συνέβησαν πριν από εκατομμύρια χρόνια δημιούργησαν κι ένα μεγάλο αριθμό νησιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ελλάδα και η Κροατία.









  
Δείτε στον παρακάτω χάρτη τα 8 μεγαλύτερα σε έκταση νησιά της Ευρώπης και προσπαθήστε να τα εντοπίσετε και στο δικό σας χάρτη:
Στην Ευρώπη θα συνατήσει κανείς μεγάλους κόλπους στους οποίους οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει σπουδαία λιμάνια τα οποία εξυπηρετούν τις συγκοινωνίες, το εμπόριο και τις μεταφορές.
Τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης βρίσκονται στο Ρότερνταμ στην Ολλανδία, στο Αμβούργο στη Γερμανία, στη Μασσαλία στη Γαλλία, στην Αμβέρσα στο Βέλγιο, στο Λίβερπουλ στην Αγγλία και φυσικά στον Πειραιά στην Ελλάδα.
Κάνοντας ΚΛΙΚ στις μικρές εικόνες μπορείτε να περιηγηθείτε σε μερικά από τα παραπάνω λιμάνια: